ISKORAK

Šta se desi kad iz svog malog sveta iskoračimo u veliki? Kad osetimo njegovu slobodu i shvatimo koliko smo u isto vreme maleni u odnosu na njega, a opet veliki, jer možemo da ga doživimo, osetimo, obuhvatimo svojim srcem, umom, dušom? Šta se desi kad osetimo da se životni dah u našim grudima širi od radosti i uzbuđenja zbog tog iskustva?

Šta se desi kad se nakon toga vratimo u svoj mali, ograničeni svet? Bude li nam svejedno? Zaboravimo li čari velikog sveta? Patimo li zbog gubitka? Da li to posmatramo kao jednokratno iskustvo ili kao nešto što želimo i moramo da ponovimo? Da li smo prinuđeni da napravimo izbor ili možemo da nađemo kompromis?

Šta se desi kad pokušamo da pomerimo granice svog malog sveta i da ga približimo velikom svetu? Nesumnjivo naiđemo na otpor – uvek je tako. Nakon nekog vremena postanemo iscrpljeni, obeshrabreni i razočarani. U trenutku očaja muči nas samo jedno pitanje: Da li vredi truda? Budući da je tako, da li treba prihvatiti i ostaviti taj mali ograničeni svet takav kakav jeste ili žrtvovati sebe u (uzaludnoj?) borbi za njegovu promenu? Da li ostati u njemu ili krenuti dalje?

Šta se desi kad se povučemo iz tog malog sveta i zauvek ga napustimo? Ostane li u nama praznina ili ipak ne? A ako odlučimo da zaboravimo lepotu van njegovih granica, prihvatimo ga i uklopimo se? Da li izbor prođe bez posledica ili se u nama stvori bol koja raste i buja, nagriza nam dušu kao rak rana?

Šta se desi kad…? Vreme će pokazati. Nećemo saznati ako samo nagađamo i pitamo se. Ako ne uradimo ništa, naš život se spolja neće promeniti, ali iznutra? Unutra će ostati klica, samo je neizvesno šta će iz nje izaći – cvet ili korov? Lek ili otrov?

Šta se desi kad iz svog malog sveta iskoračimo u veliki?

15.5.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by Kim Loan Nguyen thi from Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s