POZIV U MRAK

Pada mrak. Idem prema Dunavu, taman treba da skrenem desno na šetalište, kada čujem kako me zove. Oklevam na trenutak i nevoljno pođem za njom. Kao da moram. Nosi crni plašt s kapuljačom koji doseže sve do poda. U potpunosti je skrivena, samo joj se glas čuje. Mrkli je mrak, ali trebalo bi da smo u poznatom delu grada, pa se osećam malo sigurnije. Međutim, obrele smo se na nepoznatom putu, u nepoznatom naselju. Na ulici nema ni ljudi ni osvetljenja. U levoj ruci nosim sijalicu u obliku kuke. Ne plašim se, ali se ne osećam prijatno.

Idemo ćutke ulicom kad naiđe automobil, pa se sklonimo s puta. U nekom trenutku ona zaostane, ali ja nastavim dalje. Nalazim se na skretanju. Napred s leve strane je staza koja vodi na neko polje, kroz žbunje – da li to upravo neko dolazi odande? Znači da prolaz ipak postoji. S desne strane je ulica koja isto skreće u mrak, ali kao da nigde ne vodi. Nema svetla ni u daljini. Stigla me je i stoji sa mnom: Kojim putem krenuti? Ponovo nailazi automobil. Skreće desno. Pratimo taj put – valjda negde vodi. Sada smo nas tri, njih dve idu ispred mene. Ona ponovo hvali svoj znak. Njen egoizam me iritira. Idemo napred još neko vreme. Vidim prolaz kroz žbunje i provlačim se kroz njega.

U nekom trenutku smo potpuno preplavljene svetlom. Ni traga od mraka, kao da ga nikada nije ni bilo. Radujem se i osećam olakšanje, ali one ništa ne primećuju. Kada im skrenem pažnju, ne reaguju. Kao da im je svejedno. Kao da ne znaju o čemu govorim. Zbunjena sam. Da li je to bio samo moj mrak ili je ovo samo moje svetlo?

10.5.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by Smim Bipi from Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s