SPIRALA PROMENE

Zbunjuje me proces promene. U nekom trenutku se desi nešto neočekivano, čini mi se da se ceo svet okrenuo naglavačke, da je sve drugačije, a onda to prođe i vidim da se ništa nije promenilo. U suštini se sve stalno menja, a ipak ostaje isto, pa često imam utisak da se, u stvari, vrtimo u krug. Onda sam shvatila da nije krug u pitanju, već spirala.

Iako imamo utisak da smo zarobljeni u uvek „istim“ obrascima, oni se razlikuju, variraju, i mi pravimo sitne korake napred, a onda opet nazad. Međutim, ipak se polako udaljavamo od početne tačke, jer spirala ima tri dimenzije, za razliku od kruga. Ne ostaje na istoj ravnoj površini, već u vremenu dobija dubinu koja odgovara kretanju.

Nekada bismo želeli da malo više rastegnemo tu spiralu, nekada da je više stisnemo, ali ona jeste kompromis između prave linije i kruga, između ciljnog i besciljnog kretanja, između aktivnosti i pasivnosti. Vraćanje nazad doprinosi utvrđivanju, a kretanje napred osećanju pomaka u životu. Tako sve ostaje isto, a opet različito.

Nekada se spirala isuviše rastegne i pukne. Tada može da se započne nova – možda slična, možda različita. Nekada se spirala toliko stisne, da se zaglavi i pretvori u krug. Mnogo je mogućnosti. Neke su u našim rukama, a neke nisu. Da li smo samo igračke kreatora ili smo ko-kreatori? Izbor jeste na nama?

7.5.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by Faizal Sugi from Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s