U PRAZNO

U nekom trenutku sam izgubila interesovanje i strpljenje za ćaskanja i prazne razgovore. Ranije mi nisu smetali, čak sam ih često sama inicirala, tražeći nešto, a ne znajući šta. Društvo? Razbibrigu? Odgovore? Razumevanje? Saosećanje? Rešenja? Razmenu energije? Informacije? Želju da se osetim potrebnom i korisnom? Ne znam (zasad), ali nije mi više ni bitno – nestalo je. Da li trajno ili privremeno, vreme će pokazati.

Sada imam potrebu da primim i dam informaciju, ali ne i da širim priču, niti da se upuštam u ponavljanje već poznatog u beskonačnost. Imam želju da saznam nešto novo, da radim nešto korisno i zanimljivo. To može da bude neka aktivnost, ali ni ne mora. Ponekada mi čak više odgovara da samo sedim na kauču i razmišljam o današnjem ili sutrašnjem danu, o sebi i svom životu, nego da vezem neke prazne priče. Ponekada mi odgovara da na terasi posmatram svoje cveće i ulicu. Ponekada uživam u tome da popijem čaj i samo se opustim, u mislima sama sa sobom.

U tišini čovek shvati da postoji toliko stvari koje mogu i treba da se rade. Bez ometanja priča u prazno otkriva se radost u sebi. Bitno je samo osetiti zov k njima iz onih delova našeg bića koji se ne menjaju s vremenom, već ostaju s nama od prvog plača pa sve do poslednjeg daha. Zbog njih sam ja – ja, a ne neko drugi. I to nam niko ne može ni pronaći ni pokazati osim nas samih, kad prekinemo potragu na pogrešnom mestu. Niko nije u nama ni s nama od početka bez prestanka da bi znao gde je naš izvor životne radosti. Nije u praznim pričama. Tu je – unutra. Samo tu treba da zavirimo i dočekaće nas raširenih ruku. U punoći autentičnog življenja.

2.5.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by Prawny from Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s