PRODAJA

Nikada ništa neću prodati. Ne umem.

Prodaja je uspešna ukoliko imamo kvalitetan proizvod koji je potreban kupcima, praćena je akcijom plasiranja i promovisanja tog proizvoda, uz ubeđenje u njegovu vrednost i dokaze koji to potkrepljuju.

Moj problem je što sumnjam u kvalitet svog proizvoda i potrebu za njim. Ukoliko ja sumnjam, kako ću bilo koga ubediti? Čak i kad verujem u njegov kvalitet, nisam sigurna da je potreban. Kad smatram da je kvalitetan i potreban, nisam sigurna da ga iko želi. Potencijalnim konzumentima ostavljam prostora da sami donesu odluku. I šta se desi? Ništa.

Otvara se i zatvara začarani krug – pojačava se moja sumnja u proizvod, a iz toga proizlazi i želja da proizvod povučem. Nemam volje da bilo koga u šta ubeđujem, jer to doživljavam kao nametanje i uskraćivanje slobode izbora. Znam da promašujem suštinu prodaje – tržište je nepregledno i izbor je većini kupaca u najmanju ruku težak, ako ne i nemoguć, te im treba „pomoći“.

Svesna sam da mi nedostaje ubeđenje iznutra koje neće zavisiti od potvrde spolja. Ubeđenje da je moj proizvod kvalitetan, potreban i poželjan. Mislim, ko sam ja da bilo kome šta kažem!? U praznom prostoru između te dve slabe motivacije – moje da se nametnem, potencijalnih kupaca da traže (šta?) – nestaje ono što mogu da ponudim. Pošto ljude ne zanima moj proizvod, a mene ne zanima prodaja, rezultat je jasan: nikada ništa neću prodati. Sasvim logično. Ostaje samo pitanje: ko više gubi? Odgovor je očigledan: ne može se izgubiti nešto čega nema.

17.4.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by StockSnap from Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s