ANGAŽOVANO ILI AUTONOMNO?

U književnosti su se oduvek izmenjivale različite dominantne tendencije koje je nametalo vreme, kao i društvene okolnosti. U nekim istorijskim periodima pisci su bili poslušni podanici države, nekada su se društveno angažovali sa svojim stvaralaštvom, a nekada su se borili za autonomiju književnosti i nastojali su da kao umetnici reči ne služe nikome.

Angažovani pisac prati savremene tokove, uključuje se u društveno relevantne diskusije i svojim tekstovima podržava neku akciju. Na taj način stavlja svoje stvaralaštvo u službu odabranog cilja: bilo političkog, bilo društvenog. U tom slučaju književnost dobija na aktuelnosti, ali gubi na autonomiji. Pisac dobija na značaju i vrednosti, jer daje svoj doprinos društvu u tim najčešće teškim vremenima i postaje vredan i koristan član zajednice.

Autonomni pisac možda prati, a možda i ne prati savremene tokove, ali se ne uključuje u diskusije i društvene aktivnosti sa svojim stvaralaštvom, već ostaje, kako se to slikovito (i kritički) kaže, u svojoj „kuli od slonovače“. Možda se kao građanin angažuje, ali kao pisac to ne čini, jer jasno razdvaja svet umetnosti i stvarnog života, i posmatra ih kao dve nepovezane celine.

U osnovi ove piščeve dileme nalazi se sukob između konkretnog i opšteg, aktuelnog i svevremenskog. Međutim, bez obzira na okolnosti, cilj umetnosti je da se pojedinačne životne situacije podignu na apstraktniji nivo, da se prevaziđu okviri konkretnog vremena i prostora i istakne neka opšte važeća komponenta. Vezivanje za neposredno vreme i okolnosti književnom delu daje aktuelnost koja je prolaznog veka – kao i samo vreme i okolnosti. Kad pisac uspe da u konkretnom pronađe i istakne ono suštinsko što se ponavlja uvek iznova, sa različitim varijacijama, on tada ostvaruje ravnotežu koja omogućava umetničkom delu da bude društveno relevantno kada je to potrebno, ali i da traje duže od trenutka koje ga je iznedrilo.

21.3.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by Donna Kirby from Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s