ČIJA JE PRIČA?

Ima priča koje se moraju ispričati. Ukoliko mi ne prepoznamo njihovu vrednost, možda će je prepoznati neko drugi. Ukoliko je prepoznamo, ali ne ispričamo, možda će to učiniti neko drugi. I kad shvatimo da nas je neko pretekao, budemo tužni, ogorčeni, možda čak i ljuti, ali ko nam je kriv? Ljutiti se možemo samo na sebe zbog nedostatka hrabrosti ili volje. Međutim, da li je važnije ko je priču preneo ili da ona nađe svoj put ka čitaocima? Da li je bitniji pripovedač ili priča koja bi možda nekome promenila život, možda mu čak i pomogla?

Ne govorim o krađi priča ili o plagijatima. Ne govorim ni o novinskim, istorijskim i sličnim tekstovima koji pretenduju na vernost, istinitost, autentičnost… Govorim o proživljenim pričama čiju posebnost i značaj ne uoče i ne predstave njihovi akteri, već posmatrači koji ih zabeleže, iako ih nisu proživeli. Posmatrano globalno, to može biti dobra razmena – neki život žive, a drugi o njemu pišu. Iz tog razloga postoje koncepti uzajamnosti i saglasnosti koja se može dati ili uskratiti.

Priča može da se izmeni, da odstupi od stvarnosti, čak i da postane neprepoznatljiva. Međutim, nije poenta u njenoj vernosti, o tačnom prenošenju konkretnih detalja i okolnosti. Prava priča u sebi nosi element opštosti, element opšteljudskog koji iskustvo pojedinca pretvara u iskustvo mnoštva koje se s varijacijama uvek iznova ponavlja. Istina nije u detaljima, nego u srcu priče, u njenom živom jezgru koje sve priče ovoga sveta povezuje u jednu – priču o čoveku. Sve se u nekom obliku ponavlja, sve se u nekom obliku već desilo i dok god iz toga ništa ne naučimo, ponavljaće se doveka. Priče su važne zato što skreću pažnju na pakao večnog povratka uvek istih grešaka – možda nekog inspirišu da prekine niz…

28.2.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by Clker-Free-Vector-Images from Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s