LIKA

Volela sam Liku. Nisam tamo rođena, ali sam provodila leta kod babe i dede (tada djeda). Volela sam šum breze na vetru, miris livadskog cveća i pokošene trave. Volela sam ljuljašku u šumarku pored kuće i da posmatram Velebit i selo ispod planine u daljini. Kad bih videla dedin traktor s prikolicom kako prolazi kroz selo, znala sam da će uskoro stići kući, a ako bi stao u prodavnici, to je skoro sigurno značilo da će mi doneti kesicu bombona. Sitne radosti.

Volela sam da pratim i posmatram babu u njenim svakodnevnim poslovima dok se brzim korakom, pomalo se gegajući kretala kroz kuću i dvorište. Volela sam njene krofne i palačinke i sve ostalo što je pravila za mene. Volela sam da igram karte s dedom, volela sam njegov osmeh i sjaj u očima. Osećala sam se tako posebnom kad je moj crtež konja okačio na zid iznad stola i s ponosom ga svima pokazivao. Verovatno je to moj najboji crtež ikada. Bio je za njega.

Dede i babe više nema. Nema ni njihove kuće, ni dvorišta. Sve je sravnjeno za zemljom, a visoka trava je prekrila tragove. Moje ljuljaške više nema. Možda jedino breze i dalje šušte na vetru kao nekada – ili ni njih više nema? Ne znam. Moja Lika je nestala, ostala je samo u sećanjima i u mojoj krvi. Lika – Vučja zemlja, a ja – vučica.

4.3.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by hyemin76 from Pixabay

2 thoughts on “LIKA

  1. Draga Nikolina, prvo si mi vratila sjecanja na moje djetinstvo, i moj nedavni tekst- „Nekad bili dom“. U mislima su mi prolazile slike kuca (s mamine i tatine strane), slika ljuljaske koja je samo za mene napravljena, miris hrane, igara….
    A onda su mi suze niz lice potekle…

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s