MINHAUZEN

Baron Minhauzen, poznat kao „lažljivi baron“, u stvarnosti je bio samo druželjubivi gospodin koji je voleo da pripoveda priče. Sticajem okolnosti i protiv njegove volje postao je junak literarnog dela koje je brzo steklo izuzetno veliku popularnost među čitaocima. U raznim dogodovštinama koje su mu pripisane, fiktivni baron leti s patkama, jaše na topovskom đuletu i doživljava niz sasvim nemogućih avantura. Međutim, jedna od najupečatljivijih jeste njegov izlaz iz blata povlačenjem samoga sebe za čuperak. Konj na kojem Minhauzen jaše, tone zajedno s njim i u tom trenutku nije ni od kakve koristi, već ih Baron oboje izvlači na suvo tim čudnovatim potezom.

Prošle su decenije otkad sam pročitala tu knjigu, ali ta slika je ostala živa u mom sećanju i iskrsne mi pred očima u nekim teškim trenucima kad se osećam kao da sam – u blatu. I tada se setim Barona i ove scene koja me podseti na to da kada zapadnemo u bedu, mi možemo tražiti, možemo čak i dobiti pomoć, ali na kraju uvek od nas zavisi da li ćemo u blatu ostati ili iz njega izaći.

Taj prikaz moći nad samim sobom i nad svojim životom, kontrole nad svakom situacijom, bez panike i očaja, ta snalažljivost i veselost uprkos nevolji u kojoj se nađe ovaj dovitljivi avanturista, za mene su prerasli u simbol svega onoga što čovek treba da bude sam sebi – pomoć i spas. Tako je Baron postao moja inspiracija.

Naravno da ima raznih vrsta beda, od onih zaista teških, izazvanih ozbiljnim životnim tragedijama, do onih sasvim bezazlenih, koje prizovemo sami. I kao što često sami sebe u bedu uvučemo i u njoj svojom voljom polako tonemo, tako smo uglavnom i jedini koji sebe možemo iz nje i da izvučemo – ako želimo i ako hoćemo. Zato, nek je u čast svim Minhauzenima u nama, onima koji lete, svaku situaciju rešavaju i čuda stvaraju – šta bismo mi bez njih?

15.2, 27.2.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Foto: Baron Münchhausen pulls himself and the horse he is sitting on out of a swamp by his own hair. (Drawing by Theodor Hosemann, public domain). From ResearchGate.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s