STARA LAĐA

Plutala je morem stara lađa, umorna i bolna od udaraca vetrova i talasa, slomljenih jarbola i jedara. Napuštena, bez kormilara, nošena morskim strujanjima, lutala je bez plana i cilja. Probušenog dna, punila se vodom i počela je polako da tone, da postaje jedno s moćnim prostranstvom oko nje. Bilo je samo pitanje vremena kada će nestati, kao i toliko drugih drskih plovila koja su prkosila snazi prirode i želela da je potčine u svom ambicioznom zanosu.

Bez snage i volje, životom poražena, sećala se svojih putešestvija i neostverenih snova koje je odnela ruka vremena. Mislila je na sve što je propustila i čega je ostala uskraćena, i obuzelo ju je žaljenje koje se zarilo poput trna u srce njenog trupa, na mestu gde je počela da joj ističe životna snaga.

Da, bila je gotova. Bila je savršeno svesna toga. Galebovi su se spuštali na njene jarbole da predahnu od svog leta, a ona im je zavidela na njihovoj slobodi, daru da samo rašire krila i nastave svoj put, bez ikakvih ograničenja. Delfini koji su prolazili i veselo skakutali u vodi dolivali su joj so na ranu. Od tuge je samo tonula još brže.

Jednog dana je naišla druga lađa. Stara lađa ju je ogorčeno posmatrala kako gizdavo seče talase, brza i moćna, u punom naponu snage. Iznenadila se kada lađa nije samo prošla pored nje, već joj je prišla, vezala je i povukla sa sobom. Nije se opirala, poslušno ju je pratila, van sebe od radosti – neko joj je dao smer i cilj! Stigle su u luku i mlada lađa joj je pomogla da se oporavi. Jedra i jarboli su zamenjeni, a rupa u trupu zakrpljena. Ponovo je bila cela.

Nakon nekog vremena je opet porinuta i krenula je put velikog mora. Usledila su nova putešestvija, a ona je ostvarila snove od kojih je odavno odustala. Ponovo se osećala mladom i snažnom, sposobnom da oplovi i osvoji ceo svet. Samo je bilo potrebno da bude cela i da zaduva pravi vetar.

23.2.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by Free-Photos from Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s