U LEGLU

Bile su svuda oko nje. Tamna, tanka, kratka tela koja su puzala polako, nigde ne žureći. Osetila je hladan dodir njihove glatke kože, ali se nije pomerala. Disala je polako, zatvorenih očiju. Nastojala je da se isključi, da zamisli da se nalazi negde drugde, da pobegne barem u mislima.

Kako? Kada? Zašto? Oči su joj se zasuzile od samosažaljenja, ali zaustavila se. Nije smela da se previše potresa, da ih ne uznemiri. Nije smela da misli. Nije smela da oseća. Oteo joj se dubok, težak uzdah i čim je postala toga svesna, ukočila se u panici, ali ništa se nije dogodilo. Srce joj je besomučno tuklo i usredsredila se na njega. Morala je da ga umiri.

Uronila je u prazninu, bez osećanja i misli, i opustila se. Prepustila se i postala jedno s njima. Strah je postepeno nestao. Pomerale su se sve vreme i ona je počela da se pomera s njima. Uhvatila je njihov ritam, kao da je jedna od njih i one nisu reagovale kad je polako ustala i krenula. Stopila se s tim velikim živim klupkom i osećala se sigurno. Svoj svoga ne dira.

Udaljavala se usporenim koracima i bilo ih je sve manje oko nje. Kad se u potpunosti izvukla iz njihovog zagrljaja, stala je, okrenula se i pogledala ih. I dalje su se kretale polako, potpuno nezainteresovane za nju. Osetila je poštovanje i krenula sporim korakom, kao da je još među njima. Prijalo joj je to osećanje smirenosti, kretanje bez ikakve žurbe, kao da je sve vreme ovog sveta njeno. Ima nešto u mudrosti tih drevnih stvorenja, pomislila je.

15.2.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by Myriam Zilles from Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s