SVEŠTENICA

Bila je sveštenica. Toga je bila svesna. Nije znala gde se nalazi i u kom se vremenu obrela. Vrištala je i to joj je toliko prijalo, da je samo nastavila. Imala je osećaj da tako rasterećuje dušu, da izbacuje iz sebe sve što je ikada osećala i što ju je ikada tištilo. Bio je mrak, a vatra je bacala narandžasto-crveni odsjaj po zemlji i kamenu. Osećala se moćno dok se kretala mahnitim pokretima u ritmu bubnjeva, kao divlje, razulareno klupko strasti. Radovala se. Bila je srećna. Nije znala šta sledi, ali nije je bilo briga. Ništa nije postojalo, samo taj ritam, taj pokret, taj krik. Bila je u čistoj ekstazi.

Iznenada su bubnjevi zamuknuli. Stala je i otvorila oči. Pred njom su bili muškarci u crnim odorama, s kapuljačama na licu. Pala je ničice i glavom dodirnula zemlju. Osetila je da nije sama s njima, čula je ubrzani dah mnoštva iza sebe, ali nije smela da se okrene. Ona je sveštenica. Ona sve zna, sve oseća.

Muškarci su prišli bez reči i prošli pored nje. Čuli su se koraci i šuštanje odora, a onda je sve utihnulo. Konačno je ustala i okrenula se. Muškaraca više nije bilo. Ispred nje su stajale devojke, u pravilnim redovima, s praznim mestima. Bile su lepe, mlade, ukočenog lica, tupog pogleda uperenog negde u daljinu, iznad nje. Bile su potpuno gole. Pogledala je sebe. Ona nije bila gola. Nosila je dugačku belu odoru. Bila je sveštenica.

Podigla je glavu i ruke uvis i ponovo počela da vrišti. Kao po komandi, odmah su se začuli bubnjevi, a devojke ispred nje su joj se pridružile u mahnitom plesu i vrisku. Počele su da se kreću nekontrolisanim pokretima, da igraju, iskrivljenog lica punog besa i mržnje. Posmatrala ih je nekoliko trenutaka kroz pramenove duge, tamne kose, a onda se izgubila u svom zanosu. Potpuno je zaboravila i na njih i na sebe.

Kad je konačno stala, zadihana i užarenog pogleda, devojke su ležale na zemlji, sasvim iscrpljene. Nastupila je tišina. One su polako utonule u san, a ona je stajala sama, uspravna, moćna. Bila je sveštenica.

15.2.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by Rachel Burkum from Pixabay

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s