IZLAZAK

Zmija se probudila. Spavala je dugo, dugo, tako dugo da je mislila da je umrla. Kad se trgnula iz sna, osvestivši da je ipak živa, htela je da se leno protegne, ali nije bilo prostora. Pokrenula se polako, uz velike bolove utrnulog tela i krenula kroz prolaz, prema gore. Izašla je na svetlo i primetila da stoji uspravno. Repom je dodirivala zemlju, a glavom nebo. Uskim očima je posmatrala svet, sa znanjem i mudrošću drevnog bića. Bila je radoznala, jer je nakon toliko vremena sve bilo drugačije, a opet tako isto.

Htela je da izađe, ali je bilo teško. Postojala je neka prepreka koju je morala da progrize. Razjapila je vilicu, a kad ju je ponovo spojila, izlaz se otvorio i ona je ispuzala napolje. Za sobom je čula krikove i kad se okrenula, shvatila je da se nalazila u živom stvorenju koje se od bolova i užasa savijalo na podu. „S takvim pokretima nigde neće dospeti. Nisu ujednačeni“, pomislila je s negodovanjem i nastavila svojim putem.

Dvonožna bića su joj se sklanjala s puta, a neka su pokušala i da joj naude, ali razgibala se i sad je već bila dovoljno brza da se skloni na vreme. Neki su je samo radoznalo posmatrali i u njihovim očima je prepoznavala svoje srodnike, one koji su očigledno odlučili da ne izađu. Posmatrali su je tužno, kao da znaju nešto što ona ne zna. Zamislila se – možda je tako zaista lakše, ne bi morala sama da se kreće, već bi gospodarila nekim dvonožnim bićem koje bi je slušalo i išlo kuda ona kaže. Da li da pronađe nekoga ko spava i uđe u njega? Ili da ostane napolju, slobodna, ali pod stalnom pretnjom? Dugo je mirovala, bilo joj je potrebno malo kretanja. I želela je da istražuje, da se upozna s novinama. Kao što je to biće pred njom.

Zanimljiv četvoronožac, primetila je. Nije se uplašio. Gledao ju je direktno u oči. Dopao joj se, imaju slične oči, pomislila je i neustrašivo prišla dlakavom stvorenju. Iznenadila se kad je osetila udarac u glavu. Naljutila se i htela je da uzvrati, ali nije vredelo. Uskoro je osetila zube na svom vratu. Ponovo je uronila u san, uz slutnju da se iz ovoga neće probuditi. Zar je njen izlazak tako brzo završio? Možda je ipak trebalo da ostane na sigurnom i ne bude tako radoznala….

7.2.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Foto by Roel Wijnants at Flickr.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s