STRADANJE KAO MISTERIJA – GODIŠNJICA SMRTI NOBELOVKE NELI ZAKS

Prošlo je pola veka od smrti Nobelovke Neli Zaks (1891-1970), Jevrejke rođene u Nemačkoj koja je poslednje decenije svog života provela u Švedskoj. Pisala je o stradanju svog naroda, potresnim tonom koji mnogi dugo nisu bili voljni da čuju.

Neli Leoni Zaks je rođena 1891. godine u Berlinu, u imućnoj jevrejskoj porodici koja nije redovno išla u sinagogu i nije se bavila religioznim ritualima, već se u zajedničkim trenucima radije posvećivala muzici, plesu i književnosti. U mladosti je volela romantičarsku poeziju i podražavala ju je u svom pesmama: “Sve počinje sa čežnjom”, pisala je zanesena mlada pesnikinja. 

Iako je želela da bude plesačica, postala je književnica, dobitnica brojnih književnih nagrada, ali tek je Nobelova nagrada skrenula pažnju na njeno stvaralaštvo. 

O Neli Zaks se može reći mnogo toga, ali ovde izdvajam samo nekoliko zanimljivosti iz života ove velike dame. 

Selma Lagerlef

Neli Zaks i Selma Lagerlef se nikada nisu srele, ali su se godinama dopisivale. Lagerlef, prva književnica koja je dobila Nobelovu nagradu, pomogla je Neli da dođe u Švedsku 1940. godine – kako se kasnije ispostavilo – u poslednji čas, ali je umrla pre nego što je Neli stigla. 

Jezik

Prvih godina u Švedskoj Neli je izdržavala sebe i svoju majku prevođenjem sa švedskog jezika, koji je vrlo brzo naučila. Nikada nije pisala na švedskom, nemački jezik je ostao njena jedina spona sa zavičajem.  

Holokaust

Iz Neline cele porodice su preživele samo ona i njena majka, svi ostali su nestali bez traga u koncentracionim logorima, uključujući i Nelinu veliku ljubav.  

Neli Zaks je osećala kao svoju obavezu da u pesmama svedoči o stradanju jevrejskog naroda. Pisala je i drame, među kojima se ističe potresna tragedija o smrti dečaka Elije i o potrazi za njegovim ubicom. Ovu dramsku igru Zaks je nazvala “misterijom o patnjama Izraela”.

Čuveni su njeni citati o holokaustu: “Tamo gde deca umiru, najtiše stvari ostaju bez zavičaja” i o nemačkoj želji za potiskivanjem prošlosti: “Svega zaboravljenog setićeš se iz večnosti.” 

Nobelova nagrada

Neli Zaks je prva nemačka spisateljica koja je dobila Nobelovu nagradu 1966. godine. Do tada je čitalačkoj publici uglavnom bila nepoznata, a nakon toga je privukla veću pažnju javnosti. Iste godine je Nobelovu nagradu dobio i izraelski pisac Šmuel Josef. 

Paul Celan

Poreklo, životno iskustvo i pisanje o Holokaustu povezivalo ju je sa čuvenim nemačkim piscem Paulom Celanom. Dugi niz godina su razmenjivali pisma i čak su i umrli iste godine – Paul Celan je u Parizu počinio samoubistvo nekoliko dana pre nego što je Neli Zaks umrla od raka.   

Prevodi na srpski jezik

Dela Neli Zaks nisu u celosti prevedena na srpski jezik. Ukoliko želite da pročitate neke prevode njenih pesama objavljene u časopisu Agon, kliknite ovde. Posebno je poznata i zanimljiva njena pesma Vi posmatrači, koja nekako i danas teško gubi na aktuelnosti. Nadam se da će vam se dopasti.

28.1.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Foto: Nelly Sachs. Izvor: Wikimedia Commons, Britannica.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s