(NE)RAZUMEVANJE

Da li je razumevanje među ljudima moguće? Da li iko može da razume i samoga sebe, a kamoli nekoga drugoga? Zašto uopšte tražimo i očekujemo razumevanje? Zašto se toliko obradujemo kad ga nađemo, a tako razočaramo kad ga izgubimo i shvatimo da ga nikada nismo ni imali?

Kad nas ne razumeju, osećamo se usamljeno. Kad nas neko razume, imamo utisak da nismo sami na svetu, da postoji neko ko nam je sličan, možda čak i blizak. Koliko nam je to važno, vidi se u našim pokušajima da drugima objasnimo sebe i svoje postupke. Vidi se u našoj zahvalnosti i našem vezivanju za osobe koje pokažu razumevanje za nas.

Svesni smo toga da je razumevanje izuzetno redak dar, budući da smo svi ušančeni u svoje perspektive i sve posmatramo isključivo iz jednog ugla. Izuzetno su retki oni koji mogu da uđu u tuđu dušu, koji ne projektuju sebe u drugima, ne dopunjavaju praznine i nedorečenosti sami sobom. Gordost nas lako zavede da upišemo sebe u drugoga, jer i oni koji nas razumeju, nalaze u tome svoje zadovoljstvo.

Pružanje razumevanja je, isto kao i primanje, način da se prevaziđe osećanje usamljenosti, ali je i hrana za ego – osećanje nadmoćnosti onoga koji razume, ko drugome pomaže da rešava zagonetku samoga sebe. I zaista, neki ljudi mogu da nam pomognu da bolje shvatimo sebe, ali svi oni u nekom trenutku naiđu na zid, na mesto gde zajedništvo prestaje, i nastavlja se neka druga sfera naše duše, ona u kojoj nas ta osoba više ne može pratiti, jer to nije više njeno područje. Dođemo do tačke gde se putevi razilaze, otkriva se stranost među nama i na scenu stupa srodnost neke druge vrste, povezanost s nekim drugim dušama.

I na kraju, da li je to zaista važno? Ko nas razume i koga mi razumemo? Zar nije najvažnije da razumemo sami sebe? I prihvatimo sebe kakvi jesmo? Možda razgovori i objašnjenja mogu donekle da nas zbliže, ali mnogo toga će uvek ostati nedostupno, podložno nerazumevanju i pogrešnom razumevanju, jer svi smo mi kompleksni, svi smo mi drugačiji i nema ni identičnog poklapanja, niti potpunog razumevanja. I to je u redu, dok god smo načisto sa samima sobom i ne žudimo za nečim što je nemoguće ostvariti.

1.2.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

2 thoughts on “(NE)RAZUMEVANJE

  1. Mislim da je moguće prepoznati i prevazići ego u razumevanju drugih, kroz ispravljanje sebe. Stalan posao, doduše. Neophodno je da su obe strane otvorenog i čistog srca i za davanje i za primanje, inače brzo dolazi do energetske neravnoteže.

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s