PRATI SVOJE SRCE

Da li je sve zapisano? Da li je sve predodređeno, unapred dato? Da li zaista postoji samo jedan pravi put i mnoštvo stranputica? Kako ih prepoznati, izbeći greške i kajanja? I da li su greške zaista greške ili iskustva i lekcije na putu koji sve vreme jeste pravi? Postoji li jasan cilj kojem nas život vodi? Koji nas izbori približavaju, a koji udaljavaju od njega?

Dugo sam verovala da postoje odgovori na sva ta pitanja, da ja samo treba da ih otkrijem i postupim kako treba. Verovala sam da drugi, mudriji i iskusniji, talentovaniji i privilegovaniji (pravom na poznavanje tajni) imaju odgovore na sva moja pitanja, rešenja svih mojih dilema. Verovala sam da njihov pogled spolja, s distance, daje objektivnost koju ja, uronjena u svoj život, svoje misli i osećanja, nemam, i stoga ne (mogu da) vidim jasno. Mislila sam da će neko drugi da nađe ključeve mog univerzuma i dati mi ih u ruke. Kucala sam na toliko pogrešnih vrata, osim na ona prava, na vrata svoga srca.

Mnogo je vremena proteklo u promišljanjima, oklevanju i nezadovoljstvu, u potrazi za pravim odgovorima kod različitih čuvara znanja, onih koji već znaju tajnu koja meni uporno ostaje skrivena. I zaista, jesu znali. Svi su govorili iste stvari koje nikako nisam uspevala da shvatim dok mi konačno nije puklo pred očima:

  • Oni nemaju odgovore koji su mi potrebni, nikada ih nisu imali, niti će ih imati. Odgovore na sva pitanja i rešenja za sve dileme oduvek sam imala sama. Svi odgovori su unutra, u meni. Ključevi tajni mog života su u mojim rukama.
  • Pogled na naš život spolja nikome ne daje uvid u našu budućnost. Sami otvaramo puteve ka budućnosti. Budućnost se tek stvara s našim željama i strahovima, našim izborima, odlukama i postupcima. Budućnost se stalno menja – s nama.
  • Krajnji cilj je da živimo punim srcem, bez obzira na tuđe želje, mišljenja i očekivanja. Krajnji cilj nije da budemo nemarni i surovi prema drugima, ali sigurno nije ni da budemo nemarni i surovi prema sebi zarad drugih. Krajnji cilj je da živimo s radošću, bez kajanja. Svi smo ovde samo u prolazu, život kratko traje, ne valja ga protraćiti.
  • Uprkos pokušajima stvaranja ili pronalaženja pravog recepta sreće, život punog srca nije za svakoga isti. Moje srce ne kuca za iste stvari kao vaše. Izvori moje radosti nisu isti kao vaši. Niko nikome ne može dati uputstvo kojim putem u životu treba da pođe, osim onoga koje se uvek iznova čuje sa svih strana: prati svoje srce. Nemoj da te boli bez preke potrebe.

Istine su obično jednostavne i univerzalne. Ipak, bez obzira na sve – često su samo naše. Nikako da ostvarimo potpunu objektivnost. Ovo su moje – barem do daljnjeg, do nekih novih životnih uvida i spoznaja. Koje su vaše?

26.1.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Image by Alexnewworld from Pixabay

2 thoughts on “PRATI SVOJE SRCE

  1. Neke moje istine su: pruži ljubav, nahrani gladne, pusti svakoga da živi kako smatra da je za nju/njega najbolje, neguj svoju dušu, postupaj s ljubavlju i pažnjom prema sebi, da bi isto tako se odnosio prema drugima. Stavi milosrđe ispred iskrenosti, tj. surova istina može da osakati drugoga. Dokazano, življeno i svedočeno: put u pakao jeste popločan dobrim namerama.
    Čini mi se da uglavnom imamo više životnih scenarija (ne samo jedan nazovi pravi put).

    Liked by 1 person

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s