KOSTUR I VUČICA

Nekada joj je bio važan. Ne, nije joj bio samo važan. Nekada joj je bio važniji od svih. Najvažniji. Nekada je želela sve s njim – sadašnjost, budućnost i prošlost. Nekada je bio ostvarenje njenih snova, nada i čežnji. Čovek njenog života. Odgovor. Rešenje. Nekada.

Prvo je sve srušio, a onda zgazio i uništio. Najpre su stradale njene nade i snovi, a zatim i njeno srce. Mrcvario ga je kao pseto koje i posle udaraca moli za još malo pažnje i još malo ljubavi. Znamo kako pas ume da voli. Samo što se često zaboravi da je pas potekao od vuka. I da je odanost stečena, a borbenost urođena. Zaboravi se da vučica čuči. I čeka. I kad se probudi, nema povratka.

Kuja. Kučka. Vučica. Koja će ženka pobediti? Ona nije ljudsko biće, naravno. Nikada nije ni bila. Za neke muškarce žena ni nije osoba sa srcem i dušom, već samo igračka. I zamisli čuda kad igračka oživi i kaže: „Dosta!“ I kad se otme s lanca i pobegne. I kad je on pozove, ona se ipak vrati, jer on je gospodar, a ona samo pas. Ženka. Ženski pas. I mrzi sebe što se vraća, ali se vraća, jer ne zna drugačije. Tako je naučena. Svi kažu da tako mora. Ona je samo ženski pas, pobogu. Ali…

… vučica je sve jača. I jednog dana pobedi. I kad poziv dođe, ona se ne odazove. Ne vrati se. I gle, on počinje da se ljuti, pa da moli, ali ne shvata da je sve uzalud. Nestala je. Zauvek. Onaj ženski pas. Ne shvata da je samo vučica ostala i da on za nju više ne postoji. Ne shvata da je u nekom trenutku postao kostur nekih prošlih dana. I kada kostur pokuca na njena vrata, ona više ne otvara. Šta je ženski pas za vučicu? Samo senka koje se sa stidom seća.

Vučica zabravi vrata. I odmahuje glavom i čudi se. Nikad joj neće biti jasno zašto žene žele žive mrtvace u svom životu. Otkud ta želja za oživljavanjem onoga što je odavno umrlo? Strese se od užasa, okrene leđa i krene napred. Među žive. Među vukove.

24.1.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s