“NIJE KOME JE NAMENJENO, VEĆ KOME JE SUĐENO” – VIĆENCE NOVI LAUREAT!

Međunarodna nagrada za nauku je juče uz velike počasti dodeljena dr Vićenceu – po ubeđenju velikog dela javnosti – onome kome je trebalo, uprkos snažnom negodovanju glasne manjine. 

Dodela nagrade

Jučerašnja dodela Međunarodne nagrade za nauku mladom lekaru i doktoru nauka Davidu Vićenceu izazvala je veliku pažnju medija. Nikada do sada nije toliko očiju javnosti bilo uprto u žiri, koji je očigledno teško podneo pritisak – većanje je trajalo satima, a nervoza i napetost su dosegli vrhunac kad je konačno proglašen ovogodišnji laureat. Gromoglasni aplauz je nadjačao povike negodovanja manjine koja je, na kraju, demonstrativno napustila salu. 

Zasluge 

Dr Vićence je Nagradu dobio za svoju disertaciju o književnosti kao leku, u kojoj je postavio i dokazao hipotezu da književnost upotrebljena na pravi način može da deluje lekovito na psihu mladih. Njegova teza počiva na višegodišnjim istraživanjima u različitim pedagoškim i medicinskim institucijama, zasnovana je na praktičnom radu s decom i tinejdžerima koji su neposredno osetili blagodeti njegove terapije. Kao takva, ova disertacija predstavlja i pionirsko delo u oblasti psihijatrije. 

Hajka na doktora

Burnu polemiku u javnosti je izazvala tvrdnja kritičara da dr Vićence nije koristio adekvatne statističke metode prilikom obrade podataka i da zato rezultati nisu validni, a možda su i krivotvorerni. Njegove pristalice su takve optužbe nazvali odrazom rigidnih shvatanja i prenebregavanje činjenice da je reč o interdisciplinarnom proučavanju i humanističkim (i humanim) aspektima nauke koji ne podležu statističkom merenju.  

Motiv?

Iznesene su i sumnje u objektivnost same kritike. Dr Vićence je od početka bio glavni kandidat za Međunarodnu nagradu za nauku, te su se nakon ovih kritičkih “ispada” na društvenim mrežama počela postavljati brojna pitanja:

  • Šta se i ko krije iza ovih napada?
  • Da li je u pitanju ljubomora? 
  • Da li su ovo samo pokušaji da se ospori Vićenceovo pravo na Nagradu?

Konkurencija

Ispostavilo se da se kritičari rada čuvenog psihijatra okupljaju oko dr Nina Onira, poznatog matematičara i međunarodno priznatog stručnjaka za statistiku, koji je takođe predložen za Međunarodnu nagradu. Njegove kolege su udruženim snagama nastojale da obezbede novčanu nagradu direktoru svog instituta, u nadi da će i oni dobiti “deo kolača”. 

Ishod

Uprkos trudu “pravih” naučnika, na kraju se, na veliko oduševljenje Vićenceovih pristalica, pokazala tačna ona naša narodna umotvorina: “Nije kome je namenjeno, nego kome je suđeno.” Na račun dr Onira su počele da se javljaju i druge podsmešljive izreke: “Šta je babi milo, to joj se i snilo.” Šta reći, ponekada se u zanosu pretera – raduje se narod, jer se nada da možda još ima pravde i nade za ovaj naš svet… 

18.1.2020, negde u Utopiji

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s