ČUVENI PSIHIJATAR NA UDARU

Dr David Vićence optužen je za krivotvorenje naučnih rezultata – javnost je podeljena. 

Istaknuti psihijatar David Vićence, o kojem smo već pisali, privukao je veliku pažnju svojom tezom o književnosti kao leku. Ubrzo nakon objavljivanja disertacije javio se veliki broj laika i stručnjaka koji su ga oduševljeno podržali. Međutim, od jednog dela kolega su stigle ozbiljne optužbe.  

Kritičari tvrde da dr Vićence jeste statistčki obradio dobijene podatke, ali nije ispoštovao neke od ključnih zahteva u okviru naučne metodologije, te stoga njegovi rezultati nisu validni, a možda su čak i izmenjeni kako bi bili ubedljivije prikazani. Senka sumnje je bačena na njegov rad, ali se nije na tome završilo.

Ovakve tvrdnje su izazvale ogorčenje kod velikog broja pratilaca mladog doktora koji čvrsto veruju u njegov integritet i kompetencije, te smatraju da se rigidno viđenje naučnog metoda može primeniti u egzaktnim, ali ne i u društvenim naukama. Budući da je ovo istraživanje interdisciplinarno, takav je i pristup predmetu proučavanja, te niti treba niti mogu da se očekuju isti postupci tokom procesa istraživanja kao u prirodnim naukama. Iako veliki deo javnosti deli njihovo mišljenje, pojedine nepopustljive kolege i dalje tvrde: „Nauka je nauka.”

Komisija i univerzitet su stali iza doktora Vićencea, te ostaje otvoreno pitanje kakve će posledice imati ove optužbe. „Ma, samo su ljubomorni” – bio je jedan od komentara na društvenim mrežama, što možda i nije daleko od istine, budući da je čuveni psihijatar bio kandidat za Međunarodnu nagradu. Da li je sve ovo bio samo pokušaj da se prestižno priznanje preusmeri nekome drugome? Saznaćemo uskoro…  

10.1.2020, negde u Distopiji…

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

One thought on “ČUVENI PSIHIJATAR NA UDARU

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s