EGO NA SAMRTI

U poslednjim trenucima je besno urlikao, kao demon na umoru. Bogovi su stajali oko postelje s nepomičnim izrazom lica, nedirnuti njegovim naizmeničnim očajanjem, kukanjem i besom. Čekali su. Strpljivo i postojano. Bio je jak i predvideli su da će potrajati.

Iza njih su unezverene sluge uplašeno ulazile i izlazile iz prostorije. Nisu mogle da dugo izdrže u njegovom prisustvu, da gledaju njegovu patnju i bol, da slušaju te strašne urlike, psovke i zapovesti. Želele su da mu pomognu, ali bogovi su ga okružili i niko nije mogao da priđe. Da nije bilo njih, sigurno bi pritrčale i učinile sve da mu olakšaju, da ga osnaže, da se što pre oporavi. Čak iako su bile svesne da bi to bila strašna greška, osećale bi da nemaju izbora.

Nisu ga volele. Bio je tiranin. Veličanstven i tako moćan, da su mu se divile, ali su ga se istovremeno i plašile. Bio je surov, samovoljan, neprikosnoven u svojim odlukama. Slepo su ga slušale, jer je uvek bio u pravu, iako su duboko u sebi osećale da je celo njegovo pravo sazdano na pogrešnim temeljima. Nisu shvatale o čemu se, u stvari, radi, ali su znale da moraju da mu se pokore, prosto zato što je bio jači od svih njih. A onda su došli bogovi i svrgnuli ga s trona.

Nastao je pakao. Sve se treslo pod naletima njegovog strašnog besa. Kad je video svoju sestru Dušu konačno slobodnu, uperio je oči pune mržnje prema njoj: „Ti?! Ti si kriva za sve!“ i poleteo je prema njoj da je udavi, ali bogovi su stali između njih i zaštitili je. Tek tada su sluge shvatile da je uzurpirao njeno pravo i bacio je u okove da bi mogao sam da vlada.

Počelo je da mu ponestaje snage, ali ne bi to bio prvi put da ih zavara, stoga se bogovi nisu opuštali. Strpljenja. Bilo je potrebno mnogo strpljenja. Duboko su udahnuli, utonuli u sebe, nastojeći da pronađu večnu vatru koja će ih održati. Kad su otvorili oči, ležao je klonuo na postelji, pogledao ih i rekao: „Znate da ću se vratiti.“ Naravno da su znali. Bio je sklon vaskrsnuću. Do tada, do njegovog povratka, moraju da ojačaju Dušu, da bude spremna za borbu kad dođe vreme…

12.1.2020.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s