KNJIŽEVNOST KAO LEK

Juče je u Međunarodnoj bolnici doktor David Vićence uspešno odbranio doktorsku disertaciju sa tezom da je književnost lek za dušu.

Čuveni psihijatar je pred punom salom izložio rezultate svog dugogodišnjeg istraživanja o efektima književnosti na emocionalne i kognitivne aspekte ličnosti. Dokazao je da čitanje i pisanje fikcije zaceljuje dušu kod većine ispitanika, ukoliko se odabere odgovarajuća vrsta i doza knjiga. Istraživanje je sprovedeno u jednoj osnovnoj i jednoj srednjoj školi, kao i u jednoj popravnoj ustanovi i na dečijem odeljenju Međunarodne bolnice. Trajalo je tri godine, a rezultati su zapanjili i pedagoško i medicinsko osoblje, tako da je dr Vićence sa svojim istraživanjem otvorio jedno sasvim novo, interdisciplinarno polje proučavanja u pedagogiji i medicini.

Novopečeni doktor medicinskih nauka se godinama bavi lečenjem dece i mladih na psihijatrijskom odeljenju Međunarodne bolnice, a otvorio je i privatnu praksu kako bi pomogao većem broju klijenata. Za potrebe svojih istraživanja se povezao s različitim obrazovnim institucijama, u nadi da će omogućiti mladima da nađu izlaz iz svog teškog stanja uz pomoć knjige. Na pitanje odakle mu motivacija za tako opsežno i neobično istraživanje, dr Vićence je odgovorio: „Meni je književnost spasila život. Hteo sam da uradim za druge, ono što je neko jednom uradio za mene.“

5.1.2020, negde u Utopiji….

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

2 thoughts on “KNJIŽEVNOST KAO LEK

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s