PAD BOGINJE

Morala je da pusti. Da prizna i prihvati svoj pad, svesna da nema ni moć, ni kontrolu ni nad čim, a najmanje nad svojim životom. Da se pomiri s time da je slaba i nemoćna. Posmatrala je svoj odraz i plakala nad sobom, nad svojom sujetom, nad poraženim egom skinutim s trona. Bila je svesna da je plakala i od straha. Koliko poverenja može da ima u svet koji je posmatrala kao neprijateljski, a kojem je sada bila u potpunosti izložena? Kako da se prepusti na milost i nemilost nepredvidljivoj stihiji života?

Osvrnula se oko sebe i videla toliko boginja koje su i dalje suvereno vladale svojim svetom. Prvo ju je obuzeo bes, a zatim samoprezir i samosažaljenje, a onda je počela da traži i nalazi pukotine u njihovim životima. Njihove greške, mane i slabosti su umirivale njen ego, ali nije joj bilo mnogo bolje. Bol je minula, ali rana nije bila zalečena. Ništa nije menjalo njenu stvarnost boginje svrgnute s trona sopstvenog života. I kad je ponovo pogledala u ogledalo, slika je bila još ružnija, ali je odraz bio udvojen. Drugi, slabašan i bled, tužno je odmahivao glavom bez reči. Osetila je bol u grudima. Dokle će morati da se stidi sama sebe?

Zatvorila je oči i kroz suze otpustila sve: bes, strah, gordost, bol, tugu… Pokušala je da više ne razmišlja, jer nije mogla da podnese težinu svojih misli. Lomila je svoj ego u parampačad, odričući mu sve, a ponajviše pravo na vlast nad njenim životom za kojom je tako bedno kukao.

Kad se donekle sabrala i otvorila oči, pogleda zamagljenog od suza, u odrazu je ugledala bleštavu svetlost. S iznenađenjem je shvatila da je I dalje bila boginja, samo je sada na tronu bila njena duša, a ne njen ego. Nevična vladanju, gledala ju je iznenađeno, ali s ponosom:

  • Nisam verovala da ćeš to uraditi. Znala sam da možeš, ali ne i da ćeš hteti.
  • Nisam ni ja. Ni pomislila.

Namrgođeni ego, poražen i slomljen, stajao je s njene leve strane, a s desne se smešilo izmučeno srce. Bilo je tako izgladnelo i u modricama, da su joj ponovo potekle suze stida i krivice.

  • Šta sam to uradila?
  • Zbacila tiranina.

Pogledala je u oči svoje duše i klonula. Nije više imala snage ni za šta.

28.12.2019.

Copyright © 2020 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s