PODRUM

Bio je to stari zamak, impozantan, dobro sačuvan, samo ponegde okrnjen. Iako pun vrednih, lepih stvari, bio je hladan i mračan. Dobro se osećala u njemu, bogato i zaštićeno, jedino joj je ponekad bilo dosadno. Lutala je hodnicima, istraživala prostorije na svim spratovima, sve do tavana, ali je podrum izbegavala, plašeći se onoga što bi tamo mogla da zatekne.

Kad je upoznala ceo zamak i kad više nije imala šta da radi, otvorila je vrata podruma. Stepenice su bile strme i mračne i srce joj je tuklo od straha dok je polako i oprezno silazila, spremna da se svakog trena okrene i vrati.

Sišla je u podrum i otvorila prva vrata koja su vodila u mračnu i praznu sobu. Druga prostorija je bila ogromno skladište starih, nepotrebnih, većinom propalih stvari koje je trebalo odavno baciti i koje su oko sebe širile memljivi miris. Pomalo osokoljena, prišla je trećim vratima, ali čim ih je otvorila, snažna energija ju je povukla i oborila na pod, a vrata su se istog trena zalupila za njom.

U sredini prostorije je lebdela zlatna kugla koja je isijavala zaslepljujuću svetlost. I dok je prestravljena ležala na podu, svetlo je počelo da je obuzima. Širilo se njenim bićem kao prijatna toplina, pa je prestala da se plaši, a suze su joj samo potekle niz lice. Zatvorila je oči i osetila olakšanje, mir i ljubav, a kad ih je ponovo otvorila, cela prostorija je treperila u nezemaljskom sjaju.

Sabrala se i smogla snage da ustane i krene prema vratima, a svetlost je pošla za njom. Uskoro su svi hodnici i sve prostorije zamka blistale pod novim sjajem, a ona se srećna osvrtala, čudeći se što joj je trebalo toliko vremena da je pronađe. Neizmerna radost ju je gušila i morala je da izađe da bi mogla slobodno da diše. Otvorila je vrata zamka i iskoračila, a svetlost je pošla za njom.

3.12.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s