PTICA PEVAČICA

Na zelenoj livadi je mirno pasao beli konj. Bio je vedar, sunčan dan, bez vetra i oblaka, a na poljani je vladao mir. Obuzelo ju je neko svečano osećanje, duboko je udahnula i čistim glasom zapevala. Ništa se nije desilo. Konj je nastavio mirno da pase i nijedna druga životinja nije obratila pažnju na nju ili prišla da je sluša. Bila je iznenađena i razočarana. Unela je toliko strasti u svoju pesmu, ali nikakve reakcije nije bilo. Uzletela je na granu i zapevala glasnije i jače, ali i dalje se ništa nije dešavalo. Rastužila se i ućutala, a onda je odletela.

Letela je neko vreme, a zatim je začula grlenu pesmu mnoštva ptica. Pošla je prema zvuku i naišla na čitavo jato pevačica i radosno im se pridružila. Niko je nije ni zapazio, a kamoli obratio pažnju na njenu pesmu. Bilo je previše glasova, a njen se nije ni na koji način izdvajao. Snuždila se i odletela, a da niko to nije ni primetio.

Letela je i letela, a kada se umorila sletela je na jednu granu u šumi. Oko je nje bilo mirno, nije bilo drugih ptica ni životinja. Zatvorila je oči i prvo tiho, a zatim sve glasnije zapevala. Otvorila je dušu, pevala o tuzi zbog toga što nema nikoga da sluša i čuje njenu pesmu, ali što je duže pevala, tugu je zamenila ljubav prema pevanju i njena pesma je prešla u radostan cvrkut. Više nije bilo ni važno gde je i da li je iko čuje i sluša, već samo da peva i peva bez prestanka, da peva dok je živa, jer je to bila suština njenog postojanja.

Kad je završila pesmu i mirna i zadovoljna otvorila oči, pred njom su bile okupljene brojne životinje i pažljivo je slušale. Srce joj je bilo puno, ali ne od ponosa, već od radosti i sreće što je ponovo pronašla svoju ljubav prema pevanju i što je mogla da je podeli s drugima. Sve je bilo kako treba.

26.11.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s