ZNANJE I NEZNANJE

Malo je reći da sam opsednuta znanjem. Volim da učim i saznajem nove stvari, pri čemu nisam isključiva – otvorena sam za različite oblasti, bitno je samo da se novi svetovi otvaraju pred mojim očima, da se otkrivaju i stvaraju nove veze, uočavaju obrasci i nazire sistem skriven ispod haosa koji nas okružuje. Učenje je moja misija, moja svrha, moja strast, a znanje moj sveti cilj.

Svesna sam toga da znanje nije apsolutna kategorija, već živa materija koja se stalno menja i razvija, raste bez kraja. Mene to ne obeshrabruje, već samo jača moju glad. Niko ne zna sve, ali znati što više, učiti novo, iz moje perspektive je stalna obaveza svakog pojedinca.

Ne mislim da je neznanje strašno. Strašno je prihvatanje neznanja kao normalnog stanja, bez želje i potrebe da se to promeni. Strašna je lenjost duha i odbijanje da se uči. Strašno je ne znati i biti ubeđen da je to neznanje, u stvari, znanje, i ne uložiti ni minimalan trud da se to promeni. Strašno je u neznanju zauzeti stav, ponositi se njime i odbiti znanje, gordo, s visine, u ubeđenosti da to znanje nije ni vredno ni značajno. To više nije samo lenjost, već i poražavajuća, žalosna ograničenost duha.

Nije reč o tome da treba nagomilavati znanje bez ikakvog reda i smisla. Znanje bez spoznaje je mrtvo, teško kao kamenje koje sputava duh, umesto da mu daje krila. Kvanitet bez kvaliteta ne znači ništa. Samo kvalitetan kvantitet daje sposobnost adekvatnog vrednovanja, kritičnosti i samokritičnosti sveta oko nas i u nama. Samo znanje iz spoznaje nosi u visine koje jedino ljudski duh može da dosegne.

4.11.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s