SKAMENJENA

Zaćutala je. Savladana suludošću i apsurdom svega onoga što se dešava oko nje, više nije ni mogla ni htela da bilo šta kaže. Nije imala snage ni da plače, ni da vrišti, ni da postavlja pitanja, da bilo šta zahteva, očekuje ili se žali. Sve je u njoj zamrlo, samo je praznina ostala, a za njom je došlo ćutanje.

Osetila je kako joj se duša umiruje, a srce hladi i stvrdnjava. Osetila je kako cela postaje kamen, prvo iznutra, zatim spolja. Nije se više pomerala, jer je ništa nije pokretalo, ni iznutra, ni spolja.

U prvi mah je izazvala čuđenje svoje okoline, a zatim iritaciju i ogorčenost. Nikome nije bilo jasno kako je i zašto sebi dozvolila da tako zamre. Gledala ih je tim kamenim očima kao da ih optužuje i to nisu mogli da podnesu. Izbegavali su je, skretali pogled, zaobilazili je u širokom luku, ali njihova iritacija je vremenom samo rasla.

Iznervirani, počeli su da je razbijaju. Površina je bila tvrda i bilo je teško, ali nisu odustajali. U njima se pojavio neki neobuzdani bes koji im je davao snagu i istrajno su je udarali, dok nije počela da se raspada. Ohrabreni napretkom, zamahnuli su još jače i više, dok se nije pretvorila u mnoštvo sitnog kamenja.

Kad su završili, u gomili ostataka pred sobom ugledali su nešto crveno. Bilo je to njeno skamenjena srce koje je blistalo kao dragulj. Obradovali su se i uzeli ga. Posle sveg tog truda i napora dobili su i nagradu – bili su bogati!

15.11.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana. 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s