NA LITICI

Sedela je na litici iznad uzburkanog mora i posmatrala talase koji su pristizali jedan za drugim velikom brzinom i snažno se odbijali o stene ispod nje. Naslonila je glavu na lakat i razmišljala o tome šta bi se desilo kada bi samo zakoračila i nestala u tom plavetnilu. Da li bi je progutalo? Da li bi je izbacilo na površinu? Ili bi je odgurnulo prema stenama?

Vetar je duvao, mrsio joj kosu i probijao joj kosti. Lagana jakna koju je obukla nije bila dovoljna, ali joj hladnoća ipak nije smetala. Misli su je bolele tolikom silinom da je svet oko nje nestao u pokušaju da se odupre snažnoj magnetskoj privlačnosti te sile što se borila sa stenama.

Nije tutanjalo samo oko nje. Uprkos prividnom miru, tutnjalo je i u njoj. Bilo je samo pitanje šta će pobediti u toj teškoj borbi – nebesko prostranstvo iznad nje, tvrda zemlja pod njom ili nemir talasa što je hučao ispod nje i u njenoj duši?

Zabolela ju je glava. snažno i potmulo. Nije mogla da podnese pritisak svih tih misli i emocija. Zatvorila je oči na tren i duboko udahnula. Zaronila je u sebe, pronašla tačku mira i pustila da je obuzme. Širila se celim njenim bićem tako prijatna i blaga, tako dobrodošla, kao neko blizak koga davno nije videla, iako je uvek bio tu. Nasmešila se – znala je šta treba da uradi.

Ustala je i pošla stazom koja je vodila ka plaži. Sela je odmah pored mora i gledala ga iz blizine, dodirivala ga rukom, milovala ga, šaputala mu i davala obećanja. Još nije bilo vreme, još je bilo hladno, ali uskoro… Zemlja je bila pod njom, a kad je podigla glavu nebo iznad nje se glasno nasmejalo. Naposletku, mir je bio u njoj, carevao nad zemljom, morem, nebom i održavao njenu tihu vatru da ne zgasne. Sve je bilo i biće kako treba.

29.10.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana. 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s