VERA I NADA

Jova su zadesile sve nesreće ovoga sveta, a on je trebalo da pokaže strpljenje i poverenje u Boga, da bi bio višestruko nagrađen. Tako kaže Biblija. Moderna učenja o duhovnosti tvrde da se iz svake nevolje može nešto naučiti i da u svemu ima i nečeg dobrog, da svaki događaj, koliko god neprijatan, ima svoju svrhu u procesu rasta naše duše. U čemu je razlika? Svodi se na isto – trpeti i ostati pozitivan, izdići se iznad svoga ega, iznad sebe samih, sopstvenih negativnih osećanja i misli, biti u trenutku, ali gledati u daljinu, s verom da nas tamo čeka nešto bolje.

Čak i ako tamo negde nema ničega, vera u boljitak ili u smisao onoga što se dešava će nas ojačati, dati nam snage da podnesemo nedaće i da ne pokleknemo duhom. Suštinski uopšte nije bitno šta će se stvarno dogoditi, već u šta mi verujemo. I kada stignemo na cilj, a nada ostane izneverena, ne treba da se osećamo prevareno, jer nam niko ništa nije ni obećao, ni garantovao. Treba da opet uperimo pogled u daljinu i nadamo se svetlu iznad horizonta.

Upravo tada, kada smo umorni i slabi, teške misli nas lakše savladaju, ušunjaju nam se u dušu, neprikosnoveno vladaju i šire očaj i mrak. Tada je potrebno skupiti snagu na izmaku da bismo odoleli, da bismo podneli teške trenutke i dalje verovali, i dalje se nadali, jer je tako lakše živeti.

11.10.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana. 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s