FENIKSOVA SLEDBENICA

Bila je živa vatra. U vatri se rodila, u vatri je živela, u vatri je umirala i iz pepela se ponovo rađala. Žar u njoj nikada nije gasnuo, koliko god da je voda preko nje prešlo. Bila je dostojna sledbenica Feniksa.

Dok god je bilo prostora oko nje, ona se širila, pružala toplinu i svetlost, ponekad bi nekoga slučajno ili namerno opekla, a ponekada – mada ne često – razjarena uništavala sve pred sobom. Bila je kontrolisana stihija koja je krčila put, ali i ulivala strah, jer joj je snaga bila razorna.

Želela je da svi osete toplotu i lepotu vatre, da nađu iskru u sebi i prenose je dalje. Nije shvatala da žar dolazi iznutra, da ne može da se nametne ili probudi ako već nije tu. Nije shvatala da nešto ne može nastati ni iz čega. Nije shvatala da nije vatra svakome ni lepa ni prijatna, već može da bude mučna i teška. Nije shvatala da je, što je više želela da raste, postajala sve veća smetnja.

Ograničili su joj prostor i zatvorili je. Više nije imala vazduha, nije mogla da se širi, a zatim ni da se održava. Počela je da se gasi, da polako nestaje, da se pretvara u senku vatre koja je nekada bila. Još je malo žara tinjalo u njoj, a onda je i on počeo da zamire.

U nekom trenutku, savim neočekivano, osetila je dašak vetra. Jedna varnica se izdigla iz pepela i provukla se kroz sitnu pukotinu koju je otkrila. Izašla je iz mrtvog i hladnog prostora u kojem nije bila ni željena ni potrebna i zauvek ga napustila. Osetila je staru snagu i ponovo počela da raste. Našla je novi prostor, novo polje delovanja, i kao prava Feniksova sledbenica izdigla se iz sopstvenog pepela, mnogo snažnija, mnogo mudrija, mnogo lepša.

3.10.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s