IZGUBLJENO

Počela je da piše priče kao dete. Pisala je o svetu oko sebe i u sebi, pisala je o svojim snovima, željama i strahovima, a kasnije je pisala i o ljubavi. Kad bi pisala, smejala se i plakala sa svojim likovima, živela s njima, proživljavala njihove drame i traume. Priče su je nosila sa sobom u daleke, divne predele iz mašte, vodile je u uzbudljive avanture iz kojih se uvek vraćala puna radosti. 

Hodala bi sa sjajem u očima i s osmehom na usnama, i kad bi je upitali: „Jesi li se ti to zaljubila?“, samo bi se nasmejala. Zar su zaista mislili da samo zaljubljenost može da pruži takvu radost? Nije im odavala tajnu, jer je znala da neće razumeti. Njihov svet je bio tako mali, da je u njemu postojala samo jedna vrsta ljubavi. Nije ni slutila.

Saznala je onog dana kad je izgubila svoje detinjstvo. Došao je rat i shvatila je da ne živi u zemlji ljubavi, već u zemlji mržnje i straha. Pisala je sve manje, a tekstovi su joj postali tužniji i mračniji, kao i njeni snovi. Ali nije prestala, pisala je i dalje, jer pisanje je bilo njena ljubav i njena potreba.

Otišla je iz svog zavičaja, daleko od mržnje i straha, ostavila korene i presekla veze. Otišla je i izgubila više od doma. Izgubila je svoj jezik i izgubila je svoje priče. Prošlo je dugo vremena dok nije ponovo počela da piše. Nesigurnim koracima je tražila svoj glas u novom jeziku, tako sličnom, a opet tako različitom od jezika njenog detinjstva. I kad ga je konačno pronašla, nikada više nije mogla da piše o ljubavi. 

14.09.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s