NEPRIJATELJ U TAMI

Oko nje je bila potpuna tama. Čak i kad se navikla na mrak, ništa nije mogla da razazna. Svetla nije bilo niotkuda, ni prirodnog ni veštačkog. Pokušavala je da napipa put, ali čim bi naišla na prazninu i krenula napred, prolaz bi se zatvorio i udarila bi o zid.

Prostor se menjao, prilagođavao se u skladu s njenim kretanjem i kao da je bio svesno biće, posvećeno samo jednom cilju – da je blokira, da je zadrži tu gde jeste. Ionako se plašila mraka, a ovaj živi, neprijateljski mrak ju je užasavao. Srce joj je tuklo od straha, grlo joj se stezalo i teško je disala.  

Prisilila se da diše sporije i dublje, da se opusti, da se smiri. Kovitlac misli u njenoj glavi ju je uzrujavao preko svake mere i odjednom je viknula: „Dosta! Dosta!!!“ Kome je vikala? Ko ju je zatvorio? Ko ju je mučio? Nije znala, a nije vredelo ni da razmišlja o tome. Zato je rekla tiše, odlučnije: „Dosta.“ Ovaj put se obraćala samoj sebi, onom delu svog bića koji ju je terao u paniku, oduzimao joj dah i sposobnost rasuđivanja.

Iako je bila u mraku, zatvorila je oči. Stajala je mirno, glavom i rukom oslonjena o zid i zavirila duboko, duboko u sebe. Počela je da misli na lepe stvari, da bi upalila svetlo u svojoj glavi, da bi se smirila. Vratila se u prošlost, u detinjstvo i shvatila da je samo tada bila istinski srećna, samo tada kada se igrala stvaranja. Zapitala se gde se izgubila ta sreća, i zašto. Brzo je zaustavila taj tok misli, jer su se nametnula druga, mnogo važnija pitanja: „Može li opet da bude tako srećna? Šta je sprečava?“

Odgovor je došao sam od sebe, kao blesak munje: „Ništa. Ništa osim mene same.“ Zid se pomerio ispod njene ruke. Otvorila je oči. Pred njom se pojavio put, a na njegovom kraju slabašno svetlo, sasvim dovoljno da zna kuda treba da pođe. Kad je zakoračila, zid se nije podigao.

14.09.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s