ZATVORENA VRATA

Zakucala je na vrata, ali se nisu otvarala. Unutra se videlo svetlo, čula se muzika i žamor veselih glasova, a od mirisa divnih đakonija je bila sve gladnija. Zakucala je glasnije, misleći da je možda nisu čuli, ali vrata se nisu otvarala. Lupala je rukama i nogama, ali uzalud. Kada je iznutra čula smeh, besna i postiđena je počela još jače da udara, da viče, da plače, ali uzalud – vrata se nisu otvarala.

Iscrpljena i poražena sela je na prag. Odustala je. Nakon nekog vremena, kad je smogla snage, podigla se i krenula. Tada su se vrata iznenada otvorila, ali ona je bila predaleko. Kad je pritrčala, bilo je kasno, vrata su se već zatvorila, a na njeno lupanje opet nije bilo odgovora.

Zamerala je sebi što je otišla prerano, što nije još malo sačekala, što nije bila istrajnija, te je sada još duže ostala da sedi pred vratima. Kad je opet smogla snage da ustane i krene, vrata su se otvorila i ona je kao bez duše poletela ka njima, ali je pala nauznak na samom pragu. Nije mogla ni da se podigne, i samo je slabašno zakucala nekoliko puta, zatim se pridigla da se malo oporavi, ponovo ustala i udaljila se sporim korakom slomljene duše.

Kad su se vrata treći put otvorila, nije se ni osvrnula. Čula je glas kako je doziva, ali se samo ironično nasmešila i tiho rekla: „Ah, ne, neka, hvala. Ne treba.“ Hodala je polagano, s ono malo snage što joj je još preostalo, da zakuca na neka druga vrata koja će otvoriti neko ko ima i srca i duše.

26.08.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s