IZBOR MAGARICE

Osećala se kao Buridanov magarac. Nalazila se u ćorsokaku. Nije znala kako da napravi izbor, jer joj nijedan nije odgovarao. Daleko od toga da je očekivala ili tražila savršenstvo, ali barem taj osećaj da je nešto ispravno, da tako treba da bude. Zbog nemira koji ju je mučio i pratio, nija umela da proceni šta je bolje za nju.

San je bio dalek i nedostižan. Nije bio stvaran, već plod njene mašte koji se nikada nije spuštao na zemlju da pusti korenje i izraste. Lebdeo je negde u nebesima, kao fatamorgana žednog u pustinji. Objedinjavao je svu lepotu ovog sveta, materijalnu i duhovnu, u isto vreme je pružao sigurnost i omogućavao avanturu, bio mesto ljubavi i radosti, rasta i učenja, pomeranja granica i otkrivanja novog sveta.

Stvarnost je bila blizu i dostižna. Hodala je zemljom teška i čvrsta i mogla je da oseti njen dodir, miris i ukus. Nije bilo velikih uzbuđenja i radosti, a avanture su vodile u svet materijalnosti, bez duhovnosti i lepote. Upoznavala je mračne i ružne predele svoje duše, stidela se i tugovala jer je život bio voljan da joj samo to ponudi.

Imala je nešto, a, u stvari, nije imala ništa. Znala je da šta god da izabere, duša će joj ostati gladna. I san i stvarnost su sa sobom nosili odricanja i gubitak. I san i stvarnost su je ostavljali neispunjenom i nesrećnom. Kakav god izbor da napravi, gubila je – sebe. Zato je stala i čekala. Znala je ishod tog čekanja, ali nije nalazila snage u sebi da izabere između neba i zemlje. Odlučila se za vazduh.

27.02.2019.

23.07.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s