TKANJE

Uredno je plela svoje niti, nastojala da se nijedna ne zamrsi kako bi njeno tkanje bilo lepo i bez greške. Kada bi se niti pomešale i stvorili se čvorovi, bila je spremna da ih satima raspetljava. Bilo joj je izuzetno važno da sve bude kako treba, onako kako je ona zamislila.

Nije podnosila kada su nastajali čvorovi. Pogotovo kad su ih pravili drugi, jer ih je bilo još teže raspetljati. Međutim, drugi su stalno mrsili njene niti, upetljavali svoje i nastajale bi neravnine koje su menjali izgled celog tkanja i potresali njene tanane nerve.

Dok bi revnosno pokušavala da razmrsi niti, ne bi primećivala kada počinje dan, a kada noć, jer nije dizala glavu od posla. Želela je da što pre nastavi s tkanjem, ali joj nije polazilo za rukom. Novi čvorovi su stalno nastajali. Drugi su dolazili i da bi izgledalo da daju neki doprinos, petljali bi oko tkanja i pokvarili ga. Kad bi videli posledice, samo bi ravnodušno slegnuli ramenima i mirno otišli, puštajući nju da sama raspetljava čvorove koji su oni napravili.

U nekom trenutku je stala. Pogledala je to tkanje s brojnim neravninama i pitala se kako drugima nisu smetale. Shvatila je da njima lepota i red u njenoj viziji nisu bili važni. Nisu je delili s njom. Osvrnula se i videla da niko nije u blizini, da nikoga nije ni bilo briga. Razmišljala je još jedan tren, a zatim odbacila tkanje i otišla.

Sakrila se i krenula iz početka. Radila je polagano i s uživanjem pratila kako se pred njenim očima ostvaruje zamišljena slika. Čvorova nije bilo, jer je niko nije ometao niti se mešao – nije im dozvoljavala. Često bi podigla glavu da osmotri svet oko sebe i uživa u njegovoj lepoti, a zatim ponovo spusti pogled i divi se svom delu. Bilo je predivno – daleko lepše nego što ga je zamišljala.

2.4.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s