OPTUŽBE U OGLEDALU

Poređala ih je sve u svojim mislima i izrekla im optužbe. Za sve ono što su uradili njoj, sebi i drugima. Za sve ono što nisu uradili, a trebalo je. Za sve ono što jesu i nisu izrekli. Za sve laži, skrivanja i izneverena očekivanja. Za sve ono što jesu i nisu bili. Za sve ono što su predstavljali u njenom životu, zato što…

Kao grom ju je pogodila ta bolna misao – zato što im je dozvolila. Dozvolila je da je njihovi postupci i reči pogode i da joj nanesu duboke rane. Dozvolila je da joj postanu teret u životu, važniji od nje same. Dozvolila je da je povuku na dno crnog očaja koji je delila s njima i koji ju je naveo da povredi samu sebe. Dozvolila je sebi da ugrozi ono što joj je bilo najvrednije i najvažnije u životu, jedino što je imala – samu sebe. Dozvolila je.

Kad je to shvatila, bila je potresena, ali i zahvalna za taj bolni trenutak pada. Za to osvešćivanje, za to teško buđenje. Sad, kad je sve jasno sagledala, bila je iznenađena sobom. Iznenađena što je toliko dozvolila i njima i sebi, i nije joj bilo jasno kako je svako od njih mogao da bude toliko važniji od nje same. Kada, u kom to trenutku je ona postala sebi i drugima tako bezvredna?

Optuživala ih je u svojim mislima, puna besa i tuge, a onda shvatila da oni nisu tu. Bila je sama. Lica pred njom su odjednom nestala i ostalo je samo jedno lice, lice u ogledalu. Da, sve je to uradila sama sebi. Dala im je ljubav i dala im je moć. Strepela je da će je zloupotrebiti, ali nadala se da neće. Ipak jesu – nisu umeli drugačije.

Došlo je vreme. Počela je da im oduzima moć, jednom po jednom. Oduzimala im je prava koja su prisvojili bez obaveze, bez uzajamnosti, bez uzvraćanja, bez osećaja ravnoteže, bez osećaja pravičnosti. Oduzimala im je ljubav koju nisu zaslužili, koju su prezreli, jer su oni voleli samo jednu osobu na svetu – sami sebe. Bila im je zahvalna na toj vrednoj lekciji.

13.7.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s