OGLAV

Kad je bila sasvim malo ždrebe, stavili su joj oglav. Prvo se otimala, grizla, ali ništa nije vredelo – oglav nije mogla da skine. Polako se navikla na njega i čak je zaboravila kako je to živeti, hodati, trčati bez ičega na glavi.

Uvek je gledala samo pravo i nije ispuštala ni put ni cilj iz vida. Pošto je imala takmičarski duh, a bila je i izdržljiva, nikada nije posustajala niti odustajala. Nije je čak ni trebalo terati, već joj samo postaviti i pokazati cilj i ona bi odmah krenula.

Polako su se navikli na to da ona uvek trči i sve s lakoćom postiže. Nisu joj davali nikakve podsticaje, pokušavali da je ukrote ili slome naređenjima ili bičem. Nije bilo potrebe ni da joj se umiljavaju tepanjem ili laskanjem, poklonima ili pažnjom. Samo bi joj dali znak za pokret, i ona bi poletela. Dugo, veoma dugo vremena je prošlo dok nije shvatila koliko je snage gubila u tim trkama. Dugo je vremena prošlo dok se nije setila detinjstva bez oglava, kad je bila svoja, divlja, slobodna i srećna. Dugo je vremena prošlo dok nije shvatila da joj oni koji su joj postavljali ciljeve nisu ništa pružali i da im ništa nije bila dužna.

Zato je jednog dana počela da skida oglav. Koristila je sve moguće načine i sredstva da se oslobodi. Iako je trajalo i bilo bolno, nije odustajala dok ga nije skinula s glave. Prvi put nakon toliko godina je ponovo mogla da vidi širinu sveta. Iako je bila povređena i iscrpljena, bila je srećna.

Niko nije ni primetio – toliko su malo pažnje obraćali na nju. Kad su dali sledeći znak za trku, ona jeste potrčala, ali onda je u nekom trenutku jednostavno skrenula s puta i otišla ka nekom drugom, svom cilju. Shvatila je čemu oglav služi i šta joj je bio oduzeo – svest da, u stvari, ima pravo izbora. Došlo je vreme da ga iskoristi.

28.06.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s