ZAMENA

Zamahnula je svom snagom i pogodila lopticu. Volela je taj zvuk udarca drveta i glasno se nasmejala od trijumfa. Kad je naišla sledeća loptica, bila je spremna. Nastavila je da pogađa sve brže, sve jače, s velikim zadovoljstvom i uzbuđenjem rođene igračice. Onda je u jeku igre počela da joj nestaje snaga. Ruke su je zabolele, dah joj se ubrzao, a srce je sve brže tuklo. Sve češće je promašivala i na kraju je pala od iznemoglosti dok su loptice letele oko njene glave.

U sledećem trenutku je umesto nje uskočila druga igračica, mlađa, jača, sveža i odmorna. Kad je došla k sebi i ustala da nastavi, više nije bilo mesta za nju. Stajala je sa strane i posmatrala kako njena naslednica uspešno vodi igru, bez propusta, jer je bila dovoljno pametna da uči na njenim greškama. Igra je dugo trajala i taman kad je htela da ode, primetila je da je i njena zamena počela da posustaje. Sačekala je da vidi šta će se desiti.

Pala je i ona, a treća igračica, još mlađa i jača zauzela je njeno mesto. Njena veština je bila na zavidnom nivou, jer je učila od njih obe, izbegavala je njihove greške i pogađala lopte s lakoćom. U jednom trenutku je i ona počela da gubi snagu, ali tada se desilo nešto neočekivano. Okrenula se prema njima dvema koje su ćutke, poražene, posmatrale spektakl sa strane, i upitala ih:

  • Koja će me zameniti?

Prvo su zbunjeno gledale u nju kao da nisu dobro razumele, a onda su pogledale jedna drugu i kad su konačno shvatile, obe su se nasmešile i slegnule ramenima: što da ne?

  • Ja ću, odmornija sam.
  • Slažem se, ali kad te bude stigao umor, reci mi.
  • Hoću.

Preuzela je igru dok su njih dve stajale sa strane i odmarale se, a kad je osetila da je snaga izdaje, viknula je:

  • Zamena!
  • Stižem!

Njena naslednica je ponovo zauzela njeno mesto i igra se nastavila bez prekida.

Bile su izuzetno uspešne i dugo su trajale zato što su se smenjivale i nisu se iznurivale. Kad je došlo vreme, predale su teren mlađim i jačim igračicama, jer one više nisu mogle da prate tempo. Imale su svoje trenutke trijumfa i bile su spremne da ih prepuste drugima – naučile su da vole igru više od igranja.

8.6.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s