KOREKCIJA 6

  • Znaš, tvoj otac je provodio mnogo vremena u biblioteci.
  • Stvarno? Nisam znala …
  • Da, kad biste ti i tvoja mama legle da spavate, on bi se ušunjao i čitao satima. Oduvek je voleo da čita, ali njegovi roditelji su bili siromašni. Morao je da radi i da se sam izdržava, pa nije mogao da studira… Čudno je to.
  • Šta?
  • Kako neki žele da studiraju, ali ne mogu, a drugi mogu, ali ne žele.

Još jedan indirektan prigovor u tetkinom stilu. Ćutke ga je primila k znanju, ne kao udarac, već kao dar.

  • Tetka…
  • Molim, draga?
  • Na koga ja ličim?

Tetka se nasmejala.

  • Na koga? Na oboje! Kad te vidim s tim smrknutim, oholim izrazom lica kao da vidim tvoju majku. To ćutanje, ta dostojanstvena nedostižna lepota. Ali tatin nemir, njegova duša, njegov skriveni umetnički talenat. Eh, draga moja. Sve ili ništa, to je moto tvoje porodice. Pošto ne možete imati sve, spremni ste da uništite ono što preostane, iz čiste obesti i bola. Tako iskazujete svoju tugu. Njih dvoje su isti, zato valjda nisu ni mogli ostati zajedno… A ti? Ti si njihova u potpunosti.

Slušala je ćutke, jer je znala da je sve to tačno. Suze su joj samo potekle niz obraze, a onda se privila uz tetku i glasno zaridala na njenom ramenu. Tetka ju je držala u zagrljaju i ljuljala je kao malo dete.

Promenila se. Počela je da sluša. Popravila je ocene. Vodila je duge razgovore s Markom i tetkom o knjigama, o moru, o prirodi, porodici… Sama je napisala esej. A onda je nastavila da piše – pesme. Setila se tetkinih reči: umetnička duša. Poslala ih je mejlom ocu, ali joj nije odgovorio. Bila je ljuta i tužna, htela je da ih sve obriše, a onda se opet setila tetkinih reči: sve ili ništa, do uništenja. Ne, neće napraviti istu grešku. Pisala ih je zbog sebe, ne zbog njega.

Leto 2017.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s