MRTVI OBLACI

Duge metalne šipke zaoštrenih vrhova, kao igle s dva kraja vrtele su se oko nje velikom brzinom. Fijukale su kroz vazduh, a ona nije mogla da pobegne, da se sakrije. Zatvorila je oči, stavila ruke na lice da ga zaštiti, uplašena da će je neka igla povrediti, poseći ili se čak zabiti u nju. Nije imala izbora osim da čeka, u strepnji i nadi da će ta strahota uskoro prestati.

Spaljeni komadi papira su počeli da padaju poput suvog lišća. Spuštali su se polagano, poput tužne povorke s neba. Bilo je tiho, kao u usporenom, nemom filmu u kojem se jedino duša pokreće, a sve ostalo ostaje mrtvo. Samo su boje i dalje bile žive, tihe boje tuge od koje se srce steže. Suze bola su joj potekle niz obraze. Zatvorila je oči.

Nebo je bilo olovno sivo. Oblaci se nisu pomerali, bili su zaleđeni, kao da ih je neki slikar uhvatio u trenutku i preneo ih na platno. Svet je ćutao. Svet je mirovao. Svet je zapao u neko čudno stanje između života i smrti, kao zamrznuta slika na ekranu, između dva kadra, bez šuma, bez pokreta. Izgubila je svest i pala.

Ptica je sletela. Kad ju je ugledala, kao da je u njoj pukla neka brana i počela je da jeca. Tresla se od siline bola koji se sjurio iz najdubljih nutrina njene duše i grunuo kroz njene ukočene oči. Plakala je kao da će sve rane ovog sveta isprati u tih nekoliko … sati? Minuta? … Trenutaka ukradenih od večnosti.

Pogledala je u sivo nebo. Nešto je bilo drugačije. Iza oblaka se promaljalo sunce. Zapitala se ironično: Još jedna lažna nada? Bez obzira na odgovor, ni sada nije imala izbora, morala je da uzme ili ostavi, a čak je i lažno sunce bilo bolje od mrtvih oblaka.

14.05.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s