URANJANJE

Kad je stigla, nebo je bilo prekriveno nijansama sive i zagasito žute boje i spajalo se u čvrstom zagrljaju sa savršeno mirnim morem. Nije bilo talasa niti bilo kakvog pokreta, kao da je to veliko prostranstvo utonulo u neki čudan, duboki san i sve povelo sa sobom. Nisu se pomerali ni oni koji su bili na obali, ni oni u vodi, ni oni koji su plutali i napeto osmatrali horizont – kao da su se svi pretvorili u senke života. Tišina je bila teška i mučna, bremenita iščekivanjem da se more pokrene iz tog mrtvila i da sve ponovo oživi.

Prišla je plaži, na trenutak oklevala, a onda ušla u more i zaplivala. Osećaj je bio neobičan, kao da je voda gušća nego inače, ali joj je prijala. Nije se plašila, mada se nije mogla oteti utisku neizvesnosti, kao da će se desiti nešto neobično, nešto značajno. Zaronila je i našla se ispod površine. Uranjala je sve dublje, dok se nije obrela u ostacima nekog podvodnog sveta. Oko nje su bili zidovi, stubovi i hodnici, senke nekih ljudi, ali bila je sama.

Skrenula je udesno, s namerom da otkrije kuda vode ti hodnici. Plivala je bezbrižno, nije se orijentisala, već se s poverenjem prepustila svom istraživačkom instinktu. Kad je opet skrenula udesno i promenila smer, uplivala je u veliki prazan prostor i opazila da se iznad nje nalaze masivne drvene ploče, a sa strane zidovi. Bila je kao u zatvorenoj kutiji i nije bilo izlaza, ni mesta gde bi mogla da izroni na površinu i dođe do daha. U daljini je videla samo prozore kroz koje je dopiralo dnevno svetlo, ali su bili previše visoko, u tom trenutku potpuno nedostižni. Shvatila je da se izgubila i uplašila se da neće imati dovoljno vremena da pronađe put kojim je došla.

Na trenutak se zapitala da li je to kraj, ali je istog časa osetila da nije bila spremna. Nije bila spremna ni da traži put i rizikuje da ostane bez daha tokom svoje potrage. Nije bila spremna niti da sačeka i otkrije da li će i kada ostati bez vazduha. Nije bila spremna ni da se bori, ni da se prepusti, ali jeste bila spremna da ode i prekine agoniju.

Trgla se i probudila.

8.5.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s