ŠETNJA PO OBLACIMA

Bio je hladan jesenji dan. Vetar je duvao i bacao talase o stene. Volela je da bude pored mora u takvim trenucima. Imala je utisak da vetar prolazi kroz nju i pročišćava joj dušu i telo, a da udarci talasa razbijaju okove oko njene glave i srca. Uživala je dok joj je vetar mrsio kosu i milovao lice. Zabacila je glavu i nasmešila se. Život je bio lep.

Sela je na kamen i zagledala se u pučinu. Nigde nije osećala takav mir i sreću kao pored mora. Samo bi joj mašta tada podivljala. Inspiracija bi se budila i nosila je na talasima misli koje bi letele visoko i daleko, u nepostojeće svetove u kojima su joj se ostvarivali snovi.

U nekom trenutku joj se učinilo da više nije sama, da on sedi pored nje i da ćutke gleda u more. Okrenula se i susrela se s ispitivačkim pogledom njegovih tamnih očiju. Nasmešio joj se i ona mu je uzvratila osmeh. Privukao ju je k sebi i zagrlio ju je. Zatvorila je oči i prepustila se njegovom dodiru i mirisu, osećajući se kao kod kuće – na toplom i sigurnom. Sve je opet bilo kao nekada.

Snažan talas je udario o stene i poprskao je. „Eh, more moje“, pomislila je, „ti me u san uljuljkuješ, ti me u stvarnost vraćaš.“ Stresla se od hladnoće i zakopčala jaknu. Polako je krenula uskom stazom prema kamenoj kući. U jednom trenutku je zastala i okrenula se. Nasmešila se moru i poslala mu poljubac. Srce joj se stezalo od siline emocija koje su je gušile – kao more u čaši.

Dok je hodala uskim putem pitala se šta je to s prirodom i s mislima – zašto more uvek otvara sva ta vrata u njoj? Setila se Dučića: ljubav je za žene i pesnika. Kao da se to dvoje isključuje i ne može da se nađe u jednoj osobi. Nasmešila se, pomalo gorko. Da li se iko zapita koliko je ljubavi u duši pesnikinje? I koliko usamljenosti. Jer pesnika voli žena, a ko voli pesnikinju?

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s