DIVLJAKUŠA I

Živela je u jednom malom, zabačenom selu. Bila je sirota i vredna, ali i veoma lepa. Kad bi je videli u prolazu, stari i mudri seljani su odmahivali glavom: Previše lepa za svoje dobro. Muškarci su je krišom ili otvoreno odmeravali, u zavisnosti da li su im supruge bile u blizini. Žene su bile ljubomorne i zavidne, zabrinute za svoje muževe, ali pošto je bila pouzdana i sposobna, davale su joj razne poslove u domaćinstvu, uglavnom kad su bile same kod kuće.

Uprkos dobroj naravi i svim merama predostrožnosti, devojka je postala trn u oku celom selu. Kako je vreme prolazilo, napetost je sve više rasla, a neko iščekivanje nesreće se osećalo u vazduhu.

Desilo se posle velike seoske svetkovine. Grupa muškaraca ju je napala i silovala. Bili su pijani i nisu imali milosti prema njoj. Oslobodili su se nagomilane napetosti, dali oduška sebi, svojoj pohoti i agresiji. Kad su završili s njom, ostavili su je izmrcvarenu i slomljenu pored seoskog puta.

Žene su je našle, ali joj nisu pomogle. Stid zbog onoga što su uradili njihovi muževi, zavist i ljubomora zbog njene lepote, strah zbog posledica, ubili su dobrotu i ljudskost u njima. Nisu je žalili, smatrali su da je sama kriva i da je zaslužila. Ostavile su je pored puta, u nadi da će umreti i da će tako svi problemi nestati.

Pronašla ju je jedna starica i odvela je u svoju kolibu u šumi, daleko od ljudi. U svom skromnom domu je imala sve što joj je bilo potrebno, a dobro je poznavala lekovite trave, pa su je neki čak nazivali i vešticom. Nije joj to smetalo, nije je ni bilo briga, jer ono što je ona mislila o njima je bilo neuporedivo gore. Pogotovo nije cenila žene iz sela koje su je krišom obilazile kad im je trebala pomoć, a u javnosti su je izbegavale i ophodile se prema njoj s prezirom.

Devojka se polako oporavila fizički, ali je psihički bila sasvim uništena. Nedeljama nije ustajala iz kreveta i nije progovarala ni reči. Kad je nakon nekog vremena primetila promene na devojčinom telu, starica je shvatila da je sirotica trudna. Objasnila joj je da ima izbor: da dete skloni ili da ga zadrži, a šta god da odluči, ona će joj pomoći. Mlada žena je odabrala život.

Ustala je iz kreveta i počela da pomaže starici u domaćinstvu, a ona joj je zauzvrat prenosila svoja tajna znanja i veštine. Devojka je vredno učila i radila, ali je nešto u njoj zauvek umrlo. Kao i starica, i ona je počela da mrzi i prezire ljude iz sela.

Leto 2017.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s