ZMIJONOŠA

Proganjala ju je. Nijednog stvora se nije toliko gadila kao zmije. Ni buba, ni pacova, ni miševa, ničega, samo zmija. I često su je obilazile u snovima i priviđale joj se na javi. Nije tačno znala šta to znači, tražila je tumačenje, ali se nijedno značenje nije sasvim uklapalo. Ili se sve uklapalo. Ili nije želela da prizna sama sebi istinu, i dok god je nije priznavala, zmija se vraćala.

Uvek ta ista slika. Zmija razjapljenih čeljusti leti prema njoj. Seče vazduh, a telo joj se samo nazire iza glave koja deluje ogromna dok joj se približava. Nestala bi pre nego što bi je ugrizla, ali bi njena slika bila prisutna i nakon buđenja, praćena snažnim osećajem nelagode i zebnje.

Bila je umorna. Umorna od borbe s nečim što se moglo desiti, a ona to nije želela ili nije dopuštala. Gubila je snagu na otpor prema životu, otpor koji ju je polako, ali sigurno iscrpljivao. Šta to pokušava da izroni iz njene podsvesti, iz onog drugog, iracionalnog sveta van njene kontrole? Šta treba da joj saopšti ta drevna slika? Šta treba da uradi?

I jedne letnje noći, kada jednostavno više nije mogla da se bori, pustila ju je. Zmija je poletela prema njoj i ugrizla je za rame. Pala je, a otrov se raširio njenim telom. Kada se probudila, shvatila je da je još živa, a zmije nije bilo. Na ramenu su bila dva traga od ugriza, skrivena među sunčevim pegama i kožom koja se ljuštila. Nakon nekog vremena, kraste od rane su otpale zajedno sa suvom kožom, ali dva neupadljiva traga su ostala.

Primetila je da se promenila. Osetila je kako joj od ramena koža postaje tvrđa, deblja, ali ne spolja, već iznutra. Postala je tiša, mirnija, ali i opasnija. Stekla je sigurnost žene koja zna da je zaštićena, jer – nosila je zmiju u sebi. Nije joj dugo trebalo da shvati da zmija nije nestala, već se samo sakrila, da je sklupčana oko njenog srca. Srce joj je stoga postalo hladno i nedodirljivo i više se nikoga i ničega nije plašila. Postala je Zmijonoša.   

leto 2017.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s