LIST

Lebdeo je na vrhu talasa, lagan i srećan, nošen brzinom i silinom o kojoj nekoć nije mogao ni da sanja. Njegova lepršava dušica se smejala od čiste radosti, drhteći na vetru koji je s lakoćom pomerao tu ogromnu silu pod sobom. Bilo je to sasvim novo, drugačije iskustvo, na koje nije navikao dok je bio zelen i mlad na visokom stablu u šumi. Osetio je on i kišu i vetar, ali nikada nije lebdeo na uzburkanoj površini vodene stihije. Bio je mokar, uranjao je i izranjao, pomalo iscrpljen nemirom vazduha i vode, ali beskonačno srećan. Ponovo se osetio živim.

Otkad je pao sa stabla i rastao se od svojih drugara, nošen vetrom daleko od šume, od svog rodnog kraja i zavičaja, da ih više nikada ne vidi i ne čuje, duša mu je bila bolna i slomljena. Iako je spolja bio čitav, unutra je svaka žilica njegove sve manje zelene duše bila ispucala od tuge.

Sada je ponovo bio deo nečeg veličanstvenog, ne više lišća u šumi, već je postao jedno sa kapima u moru. Osećao se opet kao kod kuće, kao da više nije sam. I dok ga je vetar nosio i bacao, on se u mislima vratio u krošnju, u trenutke kad je besnela oluja i potpuno je zaboravio na stvarnost.

Nakon što se vetar smirio, plutao je na vodenoj površini, nošen laganom morskom strujom. Osetio je ljuljaškanje pod sobom, a sunce nad sobom. Tišina ga je pritiskala, duh mu je klonuo, a list je počeo da mu se suši i žuti, spolja i iznutra. Obuzela ga je tuga.

Kad je već počeo da očajava, začuo je poznato šuštanje. Okretao se oko sebe i uskoro video da ga struja nosi ka gomili suvog lišća. Duša mu je zaigrala od radosti. Kad se približio, uvideo je da su svi kao on, da su svi prošli istu avanturu i na kraju našli mir tu, na gomili sebi jednakih koji čekaju konačno sušenje u tihoj radosti.

21.3.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s