ČUDAKINJA

Od svih čudaka na ovom svetu, sakupila je najveću zbirku. Bila je magnet za ljude s poremećajem. Na početku se čudila njima, a zatim sebi. Nakon nekog vremena više nije znala ko je normalan, a ko nije. Granica je nestala, a ona je postala sve zatvorenija i usamljenija u svojoj neshvaćenosti. Na kraju je poverovala da s njom nešto nije u redu. Nisu oni bili čudaci, ona je bila čudakinja.

Skrivala je svoje misli da niko ne bi shvatio koliko je drugačija. Pretvarala se da je kao ostali kako bi se barem donekle uklopila u društvo. Osećala se krivom zbog laži u kojoj je živela, ali plašila se da je ne zatvore. Želela je sigurnost, ali je patila. Gluma ju je opterećivala, iako je naučila da živi s tom težinom. Opstanak nije imao cenu.

U dubini njenog bića krio se glas koji nije hteo da ućuti. U gluvo doba noći bi ga čula kako vrišti, prvo tiho, a onda sve glasnije. Postala je još sigurnija u to da nešto nije u redu s njom. Nije imala od koga da traži pomoć, jer niko nije bio kao ona, nikome nije mogla da se obrati. Ćutala je, a glas u njoj je postajao sve jači i jači. Na kraju ga je čula i danju, ne samo noću.

Više nije mogla da spava, nije mogla da radi, nije mogla da normalno funkcioniše. Pokušavala je svim silama da se obuzda, ali bilo je sve teže. Kad više nije mogla da izdrži, pukla je. Pustila je glas iz sebe i počela da vrišti iz sve snage. Osećala je olakšanje i oslobođenje, ali samo na trenutak.

Njen najveći strah se obistinio. Zatvorili su je. Kad su se vrata za njom zalupila, prvo je pala u očaj, a onda se smirila. Više nije morala da glumi i laže. Konačno je imala puno pravo da bude ko jeste. Okove nije mogla da izbegne: ili društvo ili zidine. Nije mogla da zadrži i fizičku i duhovnu slobodu. Morala je da izabere.

5.3.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s