NOŽ

Stalno je bio tu. Izbegavala ga je, ignorisala ga, pravila se da ga ne vidi. U trenutku nepažnje, kad bi se zaboravila, okrznula bi ga i posekla se. Odmah bi prokrvarila i rana je zacelivala danima, a nekada i nedeljama. To ju je iscrpljivalo i još više se plašila.

Počela je da se umotava u foliju radi zaštite, prvo tanku, a onda sve deblju. Folija nije bila dovoljna, pa je prešla na oklope, tvrde, neprobojne. Kretala se teško, ali je bila opuštenija jer se nije plašila da će biti povređena. Postepeno je postajalo sve napornije i mučila se.

Bila je očajna. Nije znala šta da radi. Nije umela da nađe rešenje koje bi bilo podnošljivo i prihvatljivo. Bol nije mogla da izbegne – ili od povreda ili od tereta.

Jednog dana je jednostavno bilo previše. Skinula je sve sa sebe, pronašla nož i nabila se na njega. Bol je bio užasan, veći i jači nego što je zamišljala. Dok je gubila svest, osećala je olakšanje. Konačno je upoznala neprijatelja.

Kad se probudila, rana je bila očišćena i zatvorena. Bolela je, ali se osećala oslobođeno. Mogla je konačno da pokaže i opipa mesto bola, više ga nije zamišljala, bio je stvaran.

Kad je došla kući, uzela je nož i ostavila ga. Čudila se što to ranije nije uradila. Zašto je mislila da nema moć da ga skloni, već da mora da ga podnosi tu gde jeste? Ko ga je tu stavio? Zašto?

Više se nije povređivala. Kad joj je nož zatrebao, uzela bi ga, ali ne da bi se povredila, već da bi prekinula neke niti koje su dotrajale, ali su još bile previše čvrste da same puknu. Nož više nije bio oružje protiv nje, nego oruđe za nju. Bila je slobodna.

15.2.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s