POVEZANOST

Pritiskala ju je svest o nemerljivosti ogromnog prostora koji je okružuje. Koliko događaja, iskustava, doživljaja sadrži samo jedna jedina sekunda! Koliko li je takvih sekundi do sada bilo i koliko će ih još biti? Prolazile su sve brže, bile su sve zgusnutije, jer glad sveta je nezasita i raste vrtoglavom brzinom, bolno (samo)destruktivna.

Želela je da bude deo toga. Jurila je u želji da sazna i spozna što više. Gomilala je kamenje svekolikog znanja i pokušala da od njega izgradi konstrukcije smisla, ali u svakoj od njih je nedostajao neki deo. Njene građevine pune pukotina su se urušavale uz nemu buku koja je odzvanjala u njenom mikrokozmosu.

Stala je. Slomila se i predala. Ostala je da leži pod ruševinama svojih tvorevina, bolna i iscrpljena. Digla je ruke, sama i napuštena na zgarištu svojih snova. Sekunde više nisu jurile, već su prolazile polako kao u nekom usporenom filmu. Pala je u stanje između jave i sna, izgubila je svest, a opet bila sasvim svesna.

Pred očima su počeli da joj se pojavljuju neobični, šareni obrasci, slike bez reči, bez misli, praćene emotivnim spoznajama koje su joj pružale ogromnu radost i smirenost. Smešila se, a duša joj je igrala u ritmu kosmosa, ritmu koji je bio tako blizak i poznat, a opet tako nov i neponovljiv. Sve se svelo na samo jednu, jedinu misao – sve je povezano. Kuda god da pođe, šta god da otkrije, šta god da uradi i izgradi, sve će potvrditi samo to – sve je povezano.

Pribrala se i ponovo krenula. Više nije jurila, ali nije ni odustajala. Išla je umerenim tempom, gradila sporije, uviđala brže i sve njene konstrukcije su bile stabilnije. Nije bilo grešaka. Samo je trebalo da pusti i veze su se samo pojavljivale, niotkuda i odasvuda, ne zato što ih je stvarala, već zato što ih je otkrivala – one su oduvek bile tu.

14.2.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s