STREPNJA

Čitajući Filozofiju osećanja Hansa H. Grelana upoznala sam se s filozofskim tumačenjem pojma „strepnja“. Strepnja podrazumeva osećanje slobode i neizvesnosti, otvorenih mogućnosti, ali i straha da se naša maska, slika koju imamo o sebi i koju drugi imaju o nama neće održati.

Strepnja – kao strah od praznine i ništavila – prethodi konačnom izboru, odluci koja će nas neminovno odrediti. Dakle, to je osećanje slobode praćeno strahom da ćemo izgubiti deo sebe, onaj deo koji nije uključen u izbor. Podrazumeva i sumnju u sebe, u to da nećemo postupiti na pravi način. Zasnovana je na egu, na nespremnosti da prihvatimo mogućnost greške i odgovornost za posledice svog izbora.

Ukoliko ne poznajemo sebe, ne znamo šta nam je najvažnije, želimo da budemo i posedujemo sve, u nadi da ćemo ostvariti totalitet i savršenstvo. Pri tome se odričemo mogućnosti da sami odlučujemo, lišavamo se kontrole nad svojim životom, nesvesni da ćemo svakako nešto izgubiti i da jedino kajanje ne možemo izbeći.

U neizvesnosti, dok su još sve mogućnosti otvorene, dok još ništa nije učinjeno i dok nema postupaka bez povratka, u mašti je sve moguće. Međutim, život ne stoji dok naša troma volja i želja za totalitetom nađu izlaz iz lavirinta unutrašnjeg sveta. Stvari se dešavaju mimo nas, odlučuje se mimo naše volje, okolnosti nas primoravaju na odluke koje ne želimo, često baš u trenutku kad se (još) ne osećamo spremni. Čak iako su odluke ispravne, kada umesto strepnje nastupi mir, sumnja i pitanja ostaju.

Neizvesnost može i da prija, da bude i pravi izbor kad se još nisu stekli uslovi za konačnu odluku, ali samo ukoliko je praćena spremnošću i rešenošću da se donese u presudnom trenutku, a ne da se odlaže unedogled. Kada ne znamo koji je izbor pravi, skloni smo da čekamo, a tada se neka vrata mogu zatvoriti sama od sebe. Strepnju zamenjuje tuga zbog gubitka mogućnosti koja nam je sada oduzeta – mimo naše volje, a ipak našom krivicom.

Kada dugo traje, neizvesnost iscrpljuje, stoga strepnju treba ostaviti za sobom, hrabro i odlučno otvorili vrata i stupili na stazu života. Svaka je bolja od životarenja u mraku i okovima straha.  

19.10.2007.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s