INSPIRATIVNOST

U svojoj izuzetnoj knjizi Kreativna inteligencija američki profesor i pisac Alan Dž. Rou (Alan J. Rowe) razlikuje četiri vrste kreativnog potencijala:

  • inovativni (radoznali naučnik, inženjer, pronalazač), 
  • imaginativni (umetnik, muzičar, pisac, lider koji sagledava stvari),
  • intuitivni (snalažljivi direktor, glumac, političar) i 
  • inspirativni (pedagog, lider, pisac vizionar).

Iako niko od nas nije kreativan samo na jedan način, jedan vid stvaralaštva uglavnom preovlađuje i određuje kako pojedinac može da se ostvari. Na primer, inspirativni tip (kao što je i sam Rou) poseduje smela ubeđenja, sklon je akciji, voljan da sarađuje s drugima u rešavanju organizacionih ili društvenih problema, i spreman je da se žrtvuje za svoje ciljeve. Inspirativna kreativnost se zasniva na instinktima ili osećanjima koja su tako snažna, da mogu i u drugima da probude duh stvaralaštva i akcije.

Bez obzira na to da li neko može da se ostvari i istakne kroz inspirativnost, imaginativnost, intuitivnost ili inovativnost, ukoliko se ne aktivira, potencijal ostaje samo potencijal. Iz tog razloga treba posegnuti duboko u sebe, otkriti u čemu smo zaista dobri i tome se posvetiti. Srce i um treba da se udruže i da istraju, čak i kad se u pozadini javi onaj tih glasić sumnje: uzalud se trudiš, neće biti ništa od toga! Na kraju krajeva, da li je zaista i bitno? Najvažnije je da je svet mnogo lepše i srećnije mesto kad radimo ono što volimo i što nas stvarno ispunjava. Tužno je kad traćimo potencijal i vreme kao da ga imamo u neograničenim količinama…

6.01.2013.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s