VAJARKA

U svima njima je videla ono što mogu da budu, čisti potencijal. Silinom svog uma i karaktera, oštrim dletom svog jezika vođenim vizijom krenula je da obrađuje materijal, da izvlači njegovu suštinu.

Svi su se opirali. Meka glina se raspadala pod rukom. Tvrdo drvo ju je napadalo sitnim ivercima, a kamen je stajao, tvrd, nepopustljiv i menjao se tek toliko da se vidi da je nešto urađeno na njemu.

Izmorilu je to teško oblikovanje materijala. Izmorio ju je otpor koji je pružao i njegova inercija, želja da ostane u prvobitnom, izvornom stanju, da ga niko ne dira. Izmorila ju je borba u kojoj je izvlačila na videlo ono što je običnom oku bilo nevidljivo.

Na kraju je shvatila – ona je realizovala svoju viziju, birala je materijal koji nije bio svestan svog potencijala, niti je želeo da ga razvije. Odlučila je da bira bolje, da bira materijal s kojim se može raditi, materijal koji nema samo potencijal već i žar u sebi, želju i viziju da bude nešto više, ne samo žrtva njene vizije, njenog elana, njene volje. Odlučila je da bira materijal koji će da sarađuje.

Više nije bila vizionarka. Postala je dobra vajarka.

31.1.2019.

Copyright © 2019 [Nikolina Zobenica]. All Rights Reserved/Sva prava zadržana.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s